Impact maken

Je realiseert je als VGZ-medewerker soms niet wat voor een impact je hebt op iemands leven. Deze eyeopener had ik, werkzaam als Expert content & communicatie, tijdens een meet & greet bij het programma Keer Diabetes2 Om (KD2O). Mensen met diabetes type 2 leren hier hoe zij door een andere leefstijl hun diabetes “om kunnen keren”. Met als gevolg: minder of zelfs geen medicijnengebruik meer ;en uiteindelijk een betere toekomst.

Binnen (destijds) klantmissieteam M voor Chronisch Zieken & Ouderen voerden we in het najaar campagne om KD2O onder de aandacht te brengen van onze collectief verzekerden. Centraal stond het wonderlijke verhaal van Arie. Jarenlang voelde deze diabetespatiënt zich futloos en somber; alleen met 64 eenheden kon hij nog wat van de dag maken. Tot KD2O. Drie maanden na de start van het programma was de nuchtere Arie vijftien kilo afgevallen en gebruikte hij geen medicijnen meer. Hij genoot weer volop van het leven. Eindelijk weer voetballen met zijn kleinzoon!

Op bezoek bij Keer Diabetes2 Om

Wat is het geheim van het programma? Ik moet en zal daarachter komen. Daarom zit ik op een woensdagochtend samen met drie KD2O-begeleiders - een coach, diëtiste en verpleegkundige - in een kring met zo’n twintig deelnemers met diabetes. Deze, al zichtbaar stralende, aanwezigen zijn dan al drie weken intensief aan het werken aan hun leefstijl. Dat betekent: koolhydraatarme voeding, meer bewegen en meer ontspanning. Voor aanvang van het kringgesprek delen ze onderling al enthousiast hun eerste ervaringen. Lachend wijzen twee mannen in de hoek naar elkaars buik.

De kick-off begint

Een voor een beantwoorden de deelnemers de vraag: hoe voel je je? De meesten hebben aan één woord genoeg. Super, ongelooflijk en zelfs magisch passeren de revue. Een vrouw van rond de 50 staat op. Ze deelt emotioneel mee dat ze veertien jaar lang zocht naar een oplossing voor haar diabetes. Die lijkt ze nu eindelijk gevonden te hebben. Drie mannen in de kring vertellen verwonderd dat ze al gestopt zijn met het innemen van medicijnen. Geen negatief geluid te horen. Ondanks dat het programma net begonnen is, hoopt iedereen dat dit hét keerpunt in hun leven is.

Dankbare woorden en daverend applaus

De dag vordert. De deelnemers volgen hun reguliere programma, terwijl aanwezige familieleden en ik uitleg krijgen over de transitie die hun dierbaren maken. Tussendoor lunchen we samen, met heerlijke gerechten die de deelnemers thuis zelf hebben klaargemaakt. Aan het einde van de dag komen we weer bij elkaar. De coach deelt in dezelfde kring de resultaten van de eerste 3 weken. De zaal klinkt vol ongeloof. De groep als geheel is in 3 weken tijd 68 kilo afgevallen en 108,5 cm aan taille verloren. Ze slikken minder pillen en spuiten maar liefst 298 insuline-eenheden minder in.

De drie begeleiders krijgen na het rondje een daverend applaus voor hun steun. Dan staat er plots een oudere man in de kring op. “Laten we niet vergeten dat dit ook mede mogelijk gemaakt is door VGZ. Zonder hen hadden velen hier deze kans niet gehad.” Na die dankbare woorden wordt er door iedereen in de zaal geklapt. Met alle ogen op mij gericht. Ik sta met mijn mond vol tanden. Wat ongemakkelijk, maar met een trots gevoel, bedank ik beleefd voor het applaus. Er zijn weleens momenten dat je je met hand en tand moet verdedigen omdat je voor VGZ werkt. Gelukkig zijn er deze dagen om te zien waar wij het als organisatie allemaal voor doen. Samen werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam