Is uw declaratie (gedeeltelijk) afgewezen? Vind hier de oorzaak en een mogelijke oplossingen

Indien uw declaratie niet juist gespecificeerd of onvolledig is, of niet voldoet aan de afspraken van de NZa, Vektis of uw overeenkomst, wijzen wij de declaratie(regels) af. Ook als uw declaratie wel voldoet aan alle richtlijnen, kan het wel eens voorkomen dat uw vergoeding lager uitvalt dan u verwachtte. Op deze pagina helpen wij u met het vaststellen van de oorzaak hiervan, én met het vinden van een mogelijke oplossing. 


Raadpleeg de afwijsreden per code

Is uw declaratie(regel) afgewezen? Selecteer hieronder de afwijsreden die op uw afrekenspecificatie genoemd wordt om meer uitleg, tips en adviezen te krijgen. Is de informatie bij de door u gekozen afwijsreden nog steeds niet duidelijk of staat er geen passende oplossing bij? Dan kunt u de complete lijst van retourcodes raadplegen op de website van Vektis, of verder lezen op deze pagina.

Beperkingen binnen vergoedingen

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat een vergoeding lager uitvalt dan het door u gedeclareerde bedrag. Op onze vergoedingenpagina gaan we hier uitgebreid op in. 

Hebben wij minder uitbetaald dan is toegekend?

Doorgaans heeft dit te maken met het verrekenen van een negatief bedrag, bijvoorbeeld wanneer een declaratie gecrediteerd wordt. Dit kan leiden tot een negatief bedrag dat u nog aan ons verschuldigd bent. In dat geval verrekenen wij dit negatieve bedrag met uw eerstvolgende declaratie. Wilt u hier een specificatie/overzicht van ontvangen? Dan kunt u een rekening courant overzicht bij ons opvragen. 

Ingediende declaraties crediteren

Als u uw declaratie wilt crediteren, bijvoorbeeld wanneer er iets verkeerd is gegaan, dan kan dat door gebruik te maken van de MZ301 standaard van Vektis. Indien nodig kunt u uw declaratie dan alsnog op de juiste manier indienen.

Een creditnota maakt u aan in uw declaratieprogramma. Binnen dat programma zal u de optie 'credit' in plaats van 'debet' aantreffen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar uw softwareleverancier.

Hebben wij een fout gemaakt? Vraag een correctie aan

Het kan wel eens voorkomen dat een declaratie niet of maar gedeeltelijk vergoed wordt, doordat wij aan onze kant een fout hebben gemaakt. Heel goed dat u dit heeft opgemerkt. Neem hierover contact met ons op. Er zullen een paar dagen overheen gaan voordat een dergelijke correctie door ons is verwerkt. Wanneer uw declaratie gecorrigeerd is, ontvangt u hiervoor een correctiespecificatie. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • Placeholder Image
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam