Blog: Mantelzorger, ledenraadslid, en toekomstige oudere

Maart 2020; Mijn vader ging 4 dagen per week naar de dagbesteding en net als vele anderen zat hij door de lock-down van de één op de andere dag weer alle dagen thuis. Verwarring, de situatie niet begrijpen, maar ook liefdevol verzorgd door zijn vrouw, mijn moeder. Gesteund door ons (mijn broer en ik) binnen onze mogelijkheden. Alle drie zijn we mantelzorgers, al gebruiken we die term zelf bijna nooit. Sinds september vorig jaar is de overstap van WMO naar langdurige zorg gemaakt en is mijn vader opgenomen in een verpleeghuis. Verdriet, onzekerheden en onze weg vinden in alle regels en het regelen van de financiën. Er kwam veel op ons af.

Deze herinneringen kwamen weer boven tijdens een webinar van VGZ. De leden van de Ledenraad werden bijgepraat over de uitvoering van langdurige zorg in 2020 en plannen rondom de oudere van de toekomst.  

Hoe vind ik mijn weg in de ouderenzorg?

Wij hadden, net als vele andere leden, zorgvragers, naasten en mantelzorgers moeite om onze weg in de regels te vinden. Om die leden en (toekomstige) cliënten van het zorgkantoor en hun naasten te steunen, heeft VGZ in 2020 het kennisloket Thuis in langdurige zorg ingericht. Een mooie ondersteuning waar leden (en niet-leden) gebruik van kunnen maken. Ons had het in ieder geval kunnen helpen in onze zoektocht in alle regels van de zorgwetten. Doen we nu wel het juiste? Waar moeten we precies zijn? Het had ons kunnen helpen om ons net wat zekerder te voelen in onze keuzes. En het had ons bovendien een hoop tijd bespaard. Tijd die we graag aan elkaar, onze gezinnen en onszelf hadden besteed. Ik wil daarom graag aandacht vragen voor het Kennisloket Thuis in langdurige zorg. Zodat andere mantelzorgers makkelijke hun weg naar hulp kunnen vinden.

Hoe ziet de toekomst van ouderenzorg eruit?

Door mijn taken als mantelzorger, vraag ik me soms af welk pad ík ga bewandelen als toekomstige oudere. Wat betekent het pad van mijn ouders (mijn vader was begin zestig toen hij de diagnose Alzheimer kreeg) voor mij als toekomstige oudere? En wat betekent het voor mijn kinderen als toekomstige mantelzorgers? Hoe zit het straks met de ouderenzorg, tegen de tijd dat ik die nodig heb?

VGZ heeft een denktank de opdracht gegeven om die toekomstbeelden van ouderenzorg te schetsen. Vier typen ouderen worden geschetst. Je hebt de oudere die nog veel zelf kan doen en ouderen die in de toekomst intensieve zorg nodig hebben. Dit is gecombineerd met de mate waarin er steun in de omgeving van de oudere is. Denk bij deze steun aan mantelzorgers, naasten en vrijwilligers. Door de benodigde zorg en de mate van steun te combineren ontstaan er vier type ouderen, met eigen kenmerken en acties die nodig zijn om deze oudere in de toekomst de zorg te kunnen bieden die nodig is, en de mantelzorgers, naasten en vrijwilligers te ondersteunen in hun rol.

In het rapport zijn vernieuwende ideeën opgenomen voor de ouderenzorg in 2030 vanuit het perspectief van ouderen. Opvallend voorstel is de maatschappelijke dienstplicht door jongeren. Er komt dan ondersteuning beschikbaar voor de ouder en de jongeren worden in contact gebracht met zorg- en welzijnswerk. Het doemscenario dat er te weinig zorgmedewerkers zijn hangt namelijk boven het hoofd van alle toekomstige ouderen.

Ook is gedacht aan het makkelijker maken van aanvragen van hulp door de mantelzorger, het vergroten en gebruiken van een sociaal netwerk. De inzet van technologie wordt ook als idee genoemd, waarbij er ook oog is voor het trainen en begeleiden van ouderen in het gebruik hierbij. Sommige ideeën zijn niet geheel nieuw, maar wel van belang om steviger op in te zetten.

Stof tot nadenken

Het was goed om bijgepraat te worden over de ouderenzorg van de toekomst. Ik glimlach tijdens het webinar, want gelukkig ben ik zelf handig met technologie. Straks hoop ik daar als dat nodig is, dankbaar gebruik van te kunnen maken. Tegelijk vind ik het zien van de toekomstbeelden ook spannend, want de zorg gaat er totaal anders uit te komen zien. Het zet mij aan het nadenken over hoe ik mijn oude dag ga beleven.

Ik ben trots dat ik samen met de andere leden van de Ledenraad de verzekerden van VGZ mag vertegenwoordigen. We stellen kritische vragen, nemen eigen ervaringen mee en denken mee op de inhoud als het gaat om de ambities van VGZ: de leden te steunen in betere gezondheid, zorg en het voorkomen van ziekte. Nu en in de toekomst!

Mireille Kranendonk

Mireille Kranendonk

Regelmatig wordt de ledenraad van VGZ bijgepraat over uiteenlopende onderwerpen. Naar aanleiding van het webinar over langdurige zorg en toekomstbeelden ouderenzorg schreef Mireille Kranendonk een blog over hoe de thema’s haar persoonlijk raken. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam