‘Keer Diabetes2 Om’-behandeling in basispakket VGZ
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2, een van de vormen van suikerziekte. Medicatie helpt, maar geneest de ziekte niet. Voor een groot deel kunnen zij van hun ziekteverschijnselen afkomen door hun leefstijl te veranderen. De leefstijlbehandeling ‘Keer Diabetes2 Om’ helpt hierbij. Ruim 40% van de deelnemers gebruikt na twaalf maanden minder diabetesmedicatie en 30% procent is hier zelfs helemaal vanaf.
Voeding, beweging en ontspanning als medicijn
‘Keer Diabetes2 Om’ is een leefstijlbehandeling van Voeding Leeft. Het programma begint met een gezamenlijke tweedaagse, waarbij patiënten leren hoe ze hun leefstijl moeten aanpassen om zich beter te voelen. Het gaat om veranderingen in voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Daarna volgt nog een aantal terugkomdagen; na één, drie en zes maanden. Zelfzorg is hierbij een sleutelwoord.
Een gezonder Nederland
VGZ geeft door de behandeling op te nemen in het basispakket, concreet invulling aan de ambitie van het Nationaal Preventie Akkoord en haar eigen missie ‘samen werken aan een gezonder Nederland’.
"Met het opnemen van ‘Keer Diabetes2 Om’ in de basisverzekering, laat VGZ als eerste zorgverzekeraar zien dat het leefstijlgeneeskunde serieus neemt”, aldus GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet, die leefstijlgeneeskunde op de kaart heeft gezet in de Tweede Kamer. Ook Diabetesvereniging Nederland geeft aan dat zij “overtuigd is van de goede resultaten van de behandeling voor veel mensen”.
Bekijk hier wat Keer diabetes 2 om betekent voor Han en zijn kleinkinderen.
Van winnend concept naar beproefde aanpak
In 2016 won het zorgidee ‘Keer Diabetes2 Om’ de Zinnige Zorg Award van VGZ. Met deze jaarlijkse verkiezing erkent VGZ de inspanning van zorgverleners om te komen tot zinnige zorg. Dit is betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten, gedragen door zorgaanbieders.
Bekijk de video 'Keer Diabetes om'.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bijna drie op de vier (72%) deelnemers van het leefstijlprogramma na twaalf maanden minder of geen diabetesmedicatie meer gebruikt1. Verder is bij 71% van hen een structurele daling van de bloedsuikerspiegel (HbA1c) waarneembaar en is de gemiddelde gewichtsafname per deelnemer 8,4 kilogram. Deelnemers waarderen het programma met een 8,8.
Positief effect op zorgkosten
In Nederland wordt jaarlijks 160 miljoen euro uitgegeven aan diabetesmedicatie voor mensen op insulinetherapie. Uit recent onderzoek van VGZ blijkt dat deelnemers aan ‘Keer Diabetes2 Om’ minder zorgkosten declareren vergeleken met de reguliere zorg. VGZ heeft de declaratie gegevens van 259 deelnemers vergeleken met patiënten die niet hebben deelgenomen aan het programma. Deelnemers gebruiken minder diabetesmedicatie waardoor hiervoor jaarlijks 74% minder aan kosten wordt gedeclareerd. Dit is prettig voor deelnemers, want dit bevordert de kwaliteit van leven en leidt tot minder bijwerkingen. Daarnaast draagt het bij aan de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst.
Meer informatie
Voor meer informatie over de leefstijlbehandeling 'Keer Diabetes2 Om', het aanmelden voor het programma of de informatieavond verwijzen wij u naar website van Voeding Leeft.