Explosieve groei opschaling digitale zinnige zorg
13-01-2021
De zorg in Nederland staat sinds de corona-uitbraak nog meer onder druk, ook in 2021. Slimmer omgaan met beschikbare middelen en menskracht is urgenter dan ooit. Coöperatie VGZ ziet een spectaculaire groei van verbeterinitiatieven die de beweging zinnige zorg in een stroomversnelling brengt. De opschaling van bestaande initiatieven neemt toe. En steeds meer zorginstellingen nemen ze van elkaar over. Ook merkt VGZ dat het draagvlak voor digitale zorginitiatieven bij zorgaanbieders en patiënten flink toeneemt.
Als VGZ zien we onder andere binnen het netwerk Zinnige Zorg veel succesvolle initiatieven voor zorg op afstand en digitale toepassingen. Diverse ziekenhuizen en GGZ- en VVT-instellingen (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), bedenken, implementeren en kopiëren oplossingen die een passend antwoord vormen op maatschappelijke knelpunten in Coronatijd. Bestaande en nieuwe initiatieven worden deze maanden op steeds grotere schaal ontwikkeld en opgeschaald. En vooral dat laatste, het slim opschalen van bestaande initiatieven, is nu in een stroomversnelling gekomen.
Zo nam het Catharina ziekenhuis meer dan 38 elders ontwikkelde initiatieven over, naast de 12 nieuwe zinnige zorg-oplossingen uit eigen koker. De Noordwest ziekenhuisgroep introduceerde binnen hun muren meer dan 33 goede voorbeelden van andere collega-zorgstellingen. Alliantiepartners binnen het netwerk Zinnige Zorg nemen elkaars initiatieven dus nu sneller en vaker over.
Veel succesvolle voorbeelden van ‘telemonitoring’ (zorg op afstand)
‘De meeste oplossingen die in het oog springen gaan over zorg via telemonitoring’, vertelt Charlotte Oldenburg, missieleider Netwerk Zinnige Zorg bij Coöperatie VGZ. ‘In deze coronacrisis zien we dat zorg opeens vaker op digitale wijze kan, waar deze voorheen alleen fysiek werd geleverd in de zorginstelling. Zo zetten zes ziekenhuizen van het netwerk Zinnige Zorg in op telemonitoring copd/hartfalen en leren zo van elkaars werkwijze en resultaten. Enkele ziekenhuizen hebben het hele zorgproces zelfs opnieuw ingericht. Bij opvallende afwijkingen wordt alsnog persoonlijk contact gezocht. Zorg op maat dus.’ Deze aanpak leidt aantoonbaar tot minder (spoed)opnames doordat eerder ingegrepen kan worden.• Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis past telemonitoring nu toe bij maar liefst zes patiëntgroepen. In een half jaar tijd maken al tweehonderd patiënten gebruik van telemonitoring COPD.
• Het Maxima Medisch Centrum breidde de telemonitoring bij patiënten met hartfalen uit naar telemonitoring voor patiënten met COPD
• Het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis spreekt inmiddels van een verdubbeling van het aantal patiënten dat via telemonitoring behandeld wordt.