Webinar duurzaamheid VGZ

'Zorgverzekeraars moeten juist aandacht hebben voor duurzaamheid'

Hoofdkantoor Arnhem
07-06-2022
Speciaal voor duurzaamheidsprofessionals en zorgverkopers van de Nederlandse zorginstellingen organiseerde VGZ op 30 mei een webinar over duurzaamheid in het inkoopbeleid. Door naast zorgverkopers ook mensen uit de duurzaamheidssector uit te nodigen willen we bereiken dat dit thema hoger op de agenda van de zorginstellingen komt.


In totaal 110 geïnteresseerden bezochten de online bijeenkomst. Sjoerd Elferink (medisch adviseur bij VGZ en oogarts) en Wendy van Brero (bestuursadviseur duurzaamheid) vertelden over de impact van duurzaamheid binnen en buiten VGZ. Daarna lichtte Esther Willems (beleidsontwikkelaar duurzaamheid) de visie van VGZ op het verduurzamen van de zorg en de duurzaamheidsparagrafen uit het inkoopbeleid toe.

Radboudumc blij met duurzaamheidskeuze VGZ

Eén van de koplopers in Nederland op het gebied van duurzaamheid is het Radboudumc. Namens het Nijmeegse ziekenhuis reflecteerden Hugo Touw (intensivist en duurzame zorgprofessional), Mariëlle Brouwer (zorgverkoop) en Harriëtte Laurijsen (duurzaamheidscoördinator) tijdens het webinar op het inkoopbeleid van VGZ. Ze gaven aan blij te zijn met de keuze om duurzaamheid in het inkoopbeleid te verwerken. Het is volgens hen juist noodzakelijk dat zorgverzekeraars hier aandacht aan besteden. Met daarbij focus op zowel de koplopers als de achterblijvers.

Duurzaamheid samen met ZN vormgeven

“Zorgverzekeraars Nederland is nu ook bezig met het opstellen van een visiedocument op het gebied van duurzaamheid”, aldus Esther Willems. We willen als verzekeraars hierin samen optrekken en voorkomen dat elke verzekeraar andere eisen stelt aan de aanbieders.

Wil je meer weten? Download dan de presentatie van het webinar.

Inkoopbeleid al aangepast na duurzaamheidsrapport

VGZ gaf Gupta eerder al opdracht om een impactanalyse te maken, wat resulteerde in het rapport 'De inhaalrace naar duurzame zorg'. Aan de hand van de impactanalyse paste VGZ het inkoopbeleid voor een aantal zorgsoorten aan om de zorg te verduurzamen. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam