Interview: 'Vanuit het gezondste kantoorgebouw van Nederland werkt VGZ aan een gezonder Nederland'

25-06-2021
In Arnhem staat sinds vorig jaar het gezondste kantoorgebouw van Nederland. Met een Platinum-certificaat voldoet het onderkomen van zorgverzekeraar VGZ aan de hoogste eisen van de International WELL Building Institute (IWBI), een methode waarbij de impact van de werkomgeving op de gezondheid en het welzijn van de medewerkers wordt getoetst.

“Voor een zorgverzekeraar heeft een gezonde werkomgeving een strategische waarde,” zegt Richard Helmus, Manager Facility & Real Estate bij VGZ. “Toen we in 2017 een prijs wonnen voor beste werkplek dacht ik: hoe kunnen we onze ambities nog verder opschroeven?” Helmus ontdekte in de VS de WELL-certificering, de internationale standaard voor gezonde gebouwen. “We gingen met VGZ voor goud, maar uiteindelijk bleek platinum haalbaar. Uniek in Nederland. Wereldwijd staan we ermee in de top tien, in Europa zelfs in de top drie.”

Bioritme


Bij de WELL-certificering wordt aan de hand van tien thema’s beoordeeld hoe gezond een werkomgeving is – een mix van onder andere technische oplossingen (denk aan de akoestische inrichting), gezond materiaalgebruik (van schoonmaakmiddelen tot de verf op de muur) en een duidelijk aanwezige stimulans om gezond te eten en actief te bewegen. Trots is Helmus op de uitvoering van de thema’s die hij gemakshalve ‘licht en lucht’ noemt: “De complete werkvloer is verlicht met zogenaamde circadiaanse verlichting die in kleur en sterkte meebeweegt met je biologische klok. Als je hier ’s morgens vroeg binnenkomt, is het licht nog niet zo fel, net zo min als buiten de zon al fel schijnt. De positieve effecten zijn wetenschappelijk onderbouwd. Zo raakt je bioritme niet in verwarring, ben je fitter en kun je je beter concentreren, zeker ook omdat je een betere nachtrust hebt.” En de lucht? Helmus: “Aan de goede systemen die de luchtkwaliteit al bewaakten, hebben we een flinke dosis intelligentie toegevoegd. Het systeem meet de activiteit in een ruimte en zorgt dan voor het ideale klimaat. En de lucht die binnenkomt, wordt op een nog hoger niveau gefilterd. Er staat een dashboard bij de ingang dat de kwaliteit van het binnenklimaat weergeeft. De cijfers geven meestal aan dat het gezonder is om binnen te zijn met de ramen dicht dan buiten.”

Inspireren


Het gezondste gebouw is geen doel, het is een middel, benadrukt Helmus. “We laten ermee zien hoezeer we onze missie serieus nemen: we zijn dé partner voor onze leden en naasten met persoonlijke oplossingen voor gezondheid en zorg. Zo werken we aan een gezonder Nederland, elke dag weer. Door met een gezonde werkomgeving toonaangevend te zijn, meten we ons ook doelbewust een voorbeeldfunctie aan. We proberen andere organisaties te inspireren en te motiveren om óók te gaan voor een WELL-certificatie. Werken aan een gezonder Nederland doe je samen. Als er straks een gebouw in Nederland is dat nóg gezonder is, juich ik dat toe. We hebben de kennis in huis, iedereen mag daar gebruik van maken en ervan profiteren.”

Toonaangevend


Gezondste gebouw? Zeker. Maar ook: gezondste werkgever. “In onze strategie komt de mens altijd op de eerste plaats,” zegt David van den Tillaart, Business Change Consultant bij VGZ. “Dus helpen we medewerkers om op een gezondere manier hun werk te doen, en zeker ook de balans tussen privé en werk te bewaken. Juist in de coronatijd hebben we heel sterk laten zien waarvoor we staan. In de onvermijdelijkheid van het thuiswerken zagen we ook heel scherp kansen voor het uitdiepen van onze missie. We hebben de gezonde werkplek bij de mensen thuis gefaciliteerd en inzicht geboden in wat dat behelst: van werken met voldoende daglicht tot voldoende blijven bewegen en, opnieuw, het in de gaten houden van de balans tussen werk en privé. Dat gaat wel even verder dan het afleveren van een bureautje.” Het is, betoogt Van den Tillaart, door de coronacrisis goed zichtbaar geworden waar de pijnpunten liggen. Filerijden, onnodige reisbewegingen maken, daar willen we niet meer naar terug. De komende tijd onderzoeken we bij VGZ hoe we ook toonaangevend kunnen zijn in de manier van werken ná corona – dat betekent vooral ook goed luisteren naar de medewerkers en flexibiliteit nastreven in de verdeling van thuis- en kantoorwerk.”

Gezond en zinnig


“Mensen gaan een bewuste keuze maken om naar kantoor te komen,” zegt Helmus. “Dan moet je ze ook een meerwaarde bieden. We hebben de kantooromgeving voorzien van sensortechnologie en kunnen zo garanderen dat je de werkplek krijgt die je hebt gereserveerd. Dan kan het zijn dat de dag begint op een teamplek voor interactie met je teamleden en je langs andere plekken de dag beëindigd in een focusruimte waar je nog twee uurtjes geconcentreerd kunt werken. Ik noem het ‘quality time at the office’. Arnhem is helemaal ingericht op basis van activiteitgerelateerd werken. We hebben geen werkplekken, maar plekken die werken”

Van den Tillaart: “We willen gezond en zinnig organiseren, dat is de grondslag. Een mensgerichte benadering waarmee we willen laten zien wie we zijn, wat onze koers is en waarmee we, nogmaals, willen inspireren.”

Helmus: “Op het moment dat elke medewerker zegt dat de werkomgeving van VGZ hem of haar in staat heeft gesteld om het beste uit zichzelf en uit het team te halen en zo een impactvolle bijdrage te leveren aan de strategie van VGZ, ga ik op zoek naar een andere uitdaging. Dan heb ik mezelf overbodig gemaakt.”

Dit interview verscheen in de bijlage Innovatie in Nederland van Trouw op 25 juni 2021
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam