Mijn Hoofd Vandaag biedt in de korte video's op TikTok wetenschappelijk onderbouwde informatie over mentale gezondheid aan jongeren. Onderwerpen als Heb ik ADHD of autisme? Wat houdt een eetstoornis in? of Wat is het verschil tussen een depressie en een baaldag? worden op een toegankelijke manier uitgelegd om misvattingen en angsten te verminderen.
Het kanaal is opgezet omdat huisartsen en zorgorganisaties merken dat jongeren en jongvolwassenen in toenemende mate vatbaar zijn voor medische desinformatie over psychische aandoeningen. Dit gebeurt vooral online. Het overgrote deel van de jongeren gebruikt social media voor hun nieuwsgaring en uit onderzoek blijkt dat zij daarbij sneller geneigd zijn om feitelijk onjuiste content voor waar aan te nemen.
Ubert Klink, Senior Zorginkoper GGZ bij VGZ: "Zorgverleners geven bij ons aan dat er veel onjuiste informatie over mentale problemen rondgaat op social media. Dat zorgt ervoor dat er makkelijk een verkeerd beeld ontstaat over dit onderwerp. Met name jongeren zijn hier gevoelig voor. Zij kunnen zich hierdoor onzeker voelen over bepaalde kwesties of zich onnodig te veel zorgen maken. Met Mijn Hoofd Vandaag willen we dit tegengaan door in video's op TikTok juist betrouwbare informatie over mentale kwesties te geven. Dit moet bijdragen aan een verbetering van mentale gezondheid onder jongeren en in het verlengde daarvan ook de druk op de GGZ verlichten."
Mijn Hoofd Vandaag richt zich specifiek op GGZ-problematiek en wordt geografisch gericht uitgerold, met een nulmeting aan de voorkant, zodat het effect van gerichte preventie gemeten kan worden. Het project loopt van 1 maart tot en met 31 december 2025.
Mijn Hoofd Vandaag is een project van zorgverzekeraars VGZ en CZ in samenwerking met Zorroo, een regionaal samenwerkingsverband waar zo'n 70 huisartsen bij zijn aangesloten. Producent van Mijn Hoofd vandaag is Prappers Media Group. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het succesvolle TikTok en Instagram kanaal Dokters Vandaag waarbij vooraanstaande artsen betrouwbare medische informatie delen om de balans te herstellen en een tegengeluid te bieden aan medische desinformatie van zelfbenoemde gezondheidsgoeroes. Leonie Hulstein: "met Mijn Hoofd Vandaag kunnen wij jongeren op social media, dus in hun eigen belevingswereld, specifiek voorzien van betrouwbare informatie over mentaal welzijn. Dit ligt perfect in het verlengde van Dokters Vandaag en hiermee kunnen wij voldoen aan de enorme informatiebehoefte."
Link naar TikTok-kanaal: www.tiktok.com/@mijnhoofdvandaag