Aandacht in De Telegraaf voor meerjarencontract ETZ en VGZ

25-11-2023

De Telegraaf publiceerde afgelopen zaterdag een uitgebreid artikel over de noodzaak om de zorg anders te organiseren om onnodige zorg te voorkomen. De strategie van Coöperatie VGZ om de zorg zinniger te organiseren en toekomstbestendig te maken komt uitgebreid aan bod - mede dankzij uitspraken van Marcel Vrijhoeven (manager zorgverkoop bij alliantiepartner het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en Eefje van der Hoorn, manager medisch specialistische zorg bij Coöperatie VGZ.

In het artikel, met de titel 'Foute prikkel uit contract', wordt uitgelegd wat het 5-jarige samenwerkingsverband tussen Coöperatie VGZ en het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis inhoud. En wat de voordelen zijn van de vaste aanneemsom (het ziekenhuis ontvangt een gegarandeerd bedrag van een bepaalde omvang) in plaats van de productieprikkel die bijvoorbeeld een omzetplafond met zich meebrengt. Ook de noodzaak om de zorg anders te organiseren en financieren met een verwijzing naar het Integraal Zorgakkoord en transformatieplannen worden in het artikel besproken.

Meer tijd om zorg anders te organiseren

„De meerjarenafspraak die VGZ heeft met het Tilburgse ziekenhuis, geeft de zorginstelling meer tijd om de zorg anders te organiseren, zodat er straks met minder personeel meer zorg geleverd kan worden”, vertelt Eefje van der Hoorn, manager medisch specialistische zorg bij Coöperatie VGZ.

‘Zorg buiten de deur houden’

„Wij gaan strenger selecteren. Zorg waarvan we vinden dat die niet per se in het ziekenhuis thuishoort, proberen we buiten de deur te houden. Daardoor spelen wij mensen, poli-capaciteit en bedden vrij. En daarmee proberen we de tsunami aan patiënten die op ons afkomt het hoofd te bieden”, zegt Marcel Vrijhoeven, manager Verkoop in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Vertrouwen is essentieel

"Zo’n meerjarige afspraak kun je alleen met elkaar aangaan als er vertrouwen is. En dat betekent dat je elkaar niet bij ieder wissewasje gaat lastig vallen ’de afspraak moet toch weer anders’. Maar als er echt dingen gebeuren die je niet had voorzien, kun je daarover in gesprek", zegt Vrijhoeven. "Zoals over de kosten voor de nieuwbouw", vult Van der Hoorn aan. "Die zijn enorm gestegen. Dat was niet voorzien toen we dit contract sloten in 2021. Het ziekenhuis heeft aangetoond dat ze er financieel niet uitkomen. Daar is nu een oplossing voor."

 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam