Terugblik uitreiking Herstelspecial 2018

08-11-2018
Het was een bewogen dag. Sprekers, pitches, interactieve markt en natuurlijk de prijsuitreiking. We maakten het allemaal mee, tijdens de GGZ Herstelspecial.

De GGZ Herstelspecial is een evenement dat in het leven is geroepen om de herstelinitiatieven in Nederland een steuntje in de rug te bieden. Deze initiatieven bieden een kwetsbare groep (ex)-cliënten met ernstig psychische problemen structuur, zingeving en een plek in de maatschappij. Hiermee wordt herstel bevorderd en terugval voorkomen. Dat verdient aandacht en een steuntje in de rug. Alle gecontracteerde GGZ-zorgaanbieders dragen 1 euro per DBC af. Dat geld verdelen we onder een aantal herstelinitiatieven, die veelal draaien op subsidies. Dit jaar lieten 36 zorgaanbieders ons weten welk bedrag ze nodig hadden om hun ambities te realiseren. Een deskundige jury bepaalde uiteindelijk dat 11 initiatieven in aanmerking kwamen voor het ingezamelde geldbedrag.

De mens achter de aandoening
Ab Klink trapte de dag af en benadrukte het belang van ervaringsdeskundigheid. Precies weten waar de ander doorheen gaat, biedt soms nog meer hulp dan alle psychiatrische theorieën en behandelingen. Sonja Visser, directeur van Zelfregiecentrum Venlo en zelf ook ervaringsdeskundige, hield een pleidooi om vooral ook de mensen achter de psychische aandoening te zien; je kunt van alles vastleggen in wetten, regels en behandelingen, maar het gaat toch echt om de persoon zelf. En juist daarvoor zijn herstelinitiatieven van groot belang.

Schrijven, zingen en fietsen
De verschillende herstelinitiatieven, veelal gerund door ervaringsdeskundigen, kregen de kans te laten zien waar zij voor staan en wat zij de mensen bieden. Prachtige initiatieven van mensen die alles van zich af leren schrijven tot groepen waar gezongen kan worden en fanatieke fietsgroepen. Er kwam van alles voorbij; maar zij hadden allen een ding gemeen: heel veel toewijding en passie!

Publieksprijs en twee juryprijzen
Alle 11 initiatieven kregen een bedrag om hun ambities waar te maken. Voor drie winnaars zat er nog een extra prijs in het verschiet.

De publieksprijs (€ 2500,-) ging naar Out of the box. Zij houden zich bezig met het onder de aandacht brengen van herstel en stigma van mentale stoornissen.

De jury koos nog twee winnaars, die elk 2500,- extra kregen. Het kleine initiatief Durf te schrijven waarin het zoekproces naar een antwoord op de vraag “Wie ben ik los van de aandoening?” centraal staat. En Tournesol een initiatief dat ex-cliënten stimuleert te fietsen en daarmee mensen in beweging krijgt en weer zelfvertrouwen opbouwen.

Al met al was het een mooie dag waarin de mens centraal stond. De initiatieven kunnen weer verder en daarmee veel voor anderen betekenen. Lees meer over de GGZ Herstelspecial.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam