Zorgvraagtypering voor passende vergoeding

Sinds 2022 is het zorgprestatiemodel (ZPM) de bekostigingsmethode voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. Een onderdeel van het ZPM is zorgvraagtypering. Het doel van zorgvraagtypering is om inzicht te krijgen in de ernst, duur en risico’s van de problematiek van de cliënt. Omdat we willen stimuleren dat alleen zorg wordt geleverd die passend is en we zo de behandelcapaciteit optimaal willen benutten, zullen we de hoogte van onze vergoedingen bepalen op basis van de combinatie van setting en zorgvraagtype.

Optimale inzet van behandelcapaciteit

Vanaf 2026 hebben we extra aandacht voor een passende setting in combinatie met de zorgvraagtypering. De reden hiervoor is dat we de schaarse behandelcapaciteit binnen de GGZ zo optimaal mogelijk willen inzetten. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben samen de verantwoordelijkheid om de zorg voor mensen met een complexe hulpvraag toegankelijk te houden. Dit betekent onder andere dat we zorg vanuit een specifieke setting alleen inzetten voor patiënten die dat ook daadwerkelijk nodig hebben. En dat lichtere zorgvragen niet in een te complexe setting worden behandeld. Zo kunnen we de wachtlijsten verkorten en ervoor zorgen dat mensen zo snel mogelijk de juiste zorg ontvangen.

Setting op basis van zorgvraagtypering

Om tot de juiste zorgvraagtypering van de patiënt te komen, vult de regiebehandelaar de dynamische of volledige vragenlijst voor zorgvraagtypering in, waar een advies uit komt. De regiebehandelaar kiest mede aan de hand van dit advies het meest passende zorgvraagtype. De patiënt wordt op basis van de zorgvraag verwezen naar de best passende setting waarbinnen de zorg geleverd kan worden. Een setting is een onderscheidende combinatie van benodigde infrastructuur en inzet van verschillende disciplines. Wij verwachten van zorgaanbieders een logische samenhang tussen de zorgvraag en de setting waarin de zorg wordt geleverd.

Vergoedingen voor zorgvraagtypen

Concreet betekent dit dat we vanaf 2026 onze bekostiging gaan aanpassen op basis van zorgvraagtypering. De zorgvraagtypen 1, 2 en 3 staan voor lichte en matige problematiek. Het is voor deze zorg bijvoorbeeld niet passend om een zorg in een setting te ontvangen die is ingericht voor ernstige, risico volle of complexe zorgvragen.

Vergoedingen voor zorgvraagtypen 1, 2 en 3

  • Zorgvraagtypen 1 en 2 betalen we maximaal uit conform het monodisciplinaire tarief (setting 1 of 2)*
  • Zorgvraagtype 3 betalen we maximaal uit conform het multidisciplinaire tarief (setting 3)*
  • Verblijfsprestaties bij zorgvraagtypen 1, 2, en 3 betalen we maximaal uit conform het tarief van verblijfszwaarte A

* De diagnoses middel-gerelateerde stoornis en verslavingsstoornis worden hierbij geëxcludeerd

Vergoedingen voor het profiel GBGGZ

Naast de zorgvraagtypering, zegt ook het onderscheid tussen specialistische en generalistische basis GGZ wat over de te verwachten zorgvraagzwaarte en de gepaste inzet van zorg. Generalistische basis GGZ is bedoeld voor mensen met lichte tot matige psychische problemen. Behandeling hiervan is kortdurend en door inzet van enkelvoudige interventies (monodisciplinaire zorg). Ook hier is behandeling vanaf setting 3 of hoger niet passend. Daarom vergoeden we generalistische basis GGZ alleen binnen setting 1 en 2.

Wat betekent dit voor zorgaanbieders?

Het is van belang dat er een logische samenhang is tussen de setting en het zorgvraagtype. Daarom vragen we zorgaanbieders om volgens dit principe bij ons te declareren. Onder 'Vergoedingen voor zorgvraagtype' hierboven, staat welke vergoedingen wij gebruiken voor de zorgvraagtypen.

Na afloop van het contractjaar voeren wij controles uit op de gedeclareerde combinaties van setting en zorgvraagtypen. Blijken er combinaties tussen te zitten die niet passend zijn? Dan moeten wij het te veel uitbetaalde bedrag terugvorderen. Declaraties met het profiel GBGGZ in combinatie met setting 3 of hoger keuren we op voorhand af, zodat deze niet later teruggevorderd hoeven te worden. 

Heeft u vragen?

Binnenkort voegen we hier een FAQ toe over de toepassing van zorgvraagtypering in onze vergoedingen. Heeft in de tussentijd vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam