Mag mijn vader ook komen?

Een terugblik op de GGZ Herstelspecial 2019, door Marloes van Dongen (Afdelingsmanager Zorginkoop GGZ bij Coöperatie VGZ)

08-11-2019
Afgelopen dinsdag was het weer zover, de uitreiking van de Herstelspecialprijzen. Een hele bijzondere bijeenkomst in de campus. Ieder jaar reiken we ongeveer €100.000,- (bij elkaar gespaard door GGZ-instellingen) uit. Dit doen we aan projecten waar mensen met een psychische kwetsbaarheid, die vaak ernstig van aard is, samen met ervaringsdeskundigen werken aan hun herstel. Deze projecten kennen vaak geen andere financiering. Ons eigen GGZ-inkoopteam organiseert, met veel passie voor de doelgroep, dit mooie event.

Een van de winnaars is Adrie. Ex-marinier en tijdens een lezing kreeg ik zijn verhaal te horen. Een echte Rotterdammer die als kind al droomde van werken bij de Marine. Uiteindelijk wist hij zijn droom te realiseren en ging hij de wereld over als Marinier. Tijdens zijn verblijf op Curaçao kwam hij in aanraking met cocaïne en dit bleek het begin van heel veel ellende. Hij werd oneervol ontslagen en er volgden jaren van verslaving met de bijbehorende problemen. Hij zwierf dakloos door Rotterdam en heeft veel geweld meegemaakt. Met zijn familie en vrienden die hij inmiddels al veel verdriet had bezorgd was geen contact meer.

Toen hij echt geen uitweg meer zag heeft zijn moeder hem weer opgezocht en, zoals hij zelf zegt, in zijn nekvel gegrepen en naar een kliniek gebracht. In deze instelling kwam hij in aanraking met een ervaringsdeskundige. Dat was de eerste die werkelijk begreep wat hij nodig had en mede door deze ervaringsdeskundige is hij hersteld.

Inmiddels is Adrie gelukkig getrouwd, heeft twee dochters en werkt als voorlichter bij de Marine en bij een GGZ instelling. Hij heeft zijn HBO-opleiding tot ervaringsdeskundige afgerond. Vanwege zijn achtergrond bij de Marine is hij gestart met een roeiteam. Door te roeien op de Maas in Rotterdam krijgen ex-verslaafden structuur in hun leven, een betere conditie en bovenal hebben ze weer vrienden waar ze op terug kunnen vallen als het even niet goed gaat. Adrie heeft met veel veerkracht zijn leven weer op de rit en helpt nu anderen.

Het roeiteam uit Rotterdam was één van de prijswinnaars afgelopen dinsdag. Een startbedrag voor een eigen boot. De week voorafgaand aan de prijsuitreiking belde hij ons…”Mag mijn vader ook komen?” Natuurlijk mag jouw vader komen! Tijdens het overhandigen van de cheque aan het roeiteam zag ik de vader van Adrie. Hij stond voor in de zaal om een foto te maken , enorm trots op wat zijn zoon bereikt had. Ik keek ernaar en moest even slikken…Wat is het mooi om dit als VGZ te kunnen en mogen doen!

Door: Marloes van Dongen, Afdelingsmanager Zorginkoop GGZ bij Coöperatie VGZ. 

Meer informatie over de GGZ Herstelspecial

Meer informatie over dit initiatief en de prijswinnaars van 2019 vindt u op onze speciale webpagina GGZ Herstelspecial. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam