VGZ & Voorop in Zorg fonds

VGZ: de aanjager van toekomstbestendige zorg

VGZ wil actief bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de zorg en koploper worden op het gebied van duurzaam beleggen. Het Voorop in Zorg Fonds geeft invulling aan deze ambitie en is onderdeel van coöperatie VGZ. Via het fonds investeert VGZ 2,5% van haar vermogen in innovatieve bedrijven die de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Met een focus op (pre)seed en early-stage bedrijven, actief in de Medtech, Healthtech, Digital Health Services & data-uitwisseling. Naast in een vroege fase betrokken te zijn met kapitaal, wordt ook kennis en kunde over de gezondheidzorg actief ingezet om bedrijven sneller te ontwikkelen. Met als gezamenlijke ambitie om de zorg te verbeteren.

Kortom: VGZ investeert in bedrijven die op innovatieve wijze zorg toegankelijk en betaalbaar houden.

Impactgebieden

Alle investeringen van het Voorop in Zorg fonds moeten bijdragen aan toegankelijke en/of betaalbare zorg.
Hieronder staan de drie thema’s waarop wij onze investeringen toetsen.

Patiënt gedreven zorg
Wij geloven dat wanneer we patiënten in staat stellen om hun eigen zorgpad te kiezen, we de zorg toegankelijker maken en dit bijdraagt aan lagere zorgkosten.
Slimmere inzet zorgverleners en zorgmiddelen
De groeiende zorgvraag en de personeelstekorten in de zorg zetten onze zorgplicht onder druk. Wij geloven dat oplossingen om zorggebruik te verlagen in combinatie met die voor het slim inzetten van personeel nodig zijn om zorg toegankelijk te houden voor onze leden.
Gezondheidspreventie zorggebruikers
Patiënten die langdurig ziek zijn helpen hun gezondheid te verbeteren, kan leiden tot minder zorggebruik en minder zorginstroom.

Investment focus

In lijn met de strategie investeert VGZ met het Voorop in Zorg Fonds in Medtech, Healthtech, Digital Health Services & data-uitwisseling. We focussen op bedrijven die oplossingen bieden voor het verhogen van arbeidspotentieel, het verlagen van zorggebruik en vermindering van zorginstroom. Zo besparen we tijd voor zorgprofessionals, zetten we hulpmiddelen slimmer in en leveren we een bijdrage aan de zelfregie van patiënten.

VGZ investeert voornamelijk in (pre)seed en early-stage bedrijven. Door in een vroege fase betrokken te zijn, kunnen we met onze kennis, kunde van de markt en toegang tot ons netwerk deze bedrijven helpen zich sneller te ontwikkelen. Bij investeringen in growth bedrijven kijken we met name naar bedrijven die de strategie van VGZ versnellen.

Naast ons vermogen willen we ook onze kennis en kunde over de gezondheidzorg actief inzetten voor onze investeringen. Waarbij we open staan voor co-investment via "trusted partners", institutioneel investeerders en corporate VC’s, die ook een marktconform rendement nastreven.

 

Onze kracht

Naast ons vermogen willen we ook onze kennis en kunde over de gezondheidzorg actief inzetten voor onze investeringen. VGZ is immers als stakeholder binnen het zorgveld zelf actief. Dit maakt ons een strategisch investeerder. Wij hebben de ambitie samen de zorg te verbeteren.

 

Neem contact op

We leren je graag kennen. Benieuwd wat we voor elkaar kunnen betekenen?

Leoni Delsink
Portfoliomanager Health Impact Investeren
Nils van Herpen
Portfoliomanager Health Impact Investeren

Het Voorop in Zorg fonds in het nieuws:

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam