Winnaars Samen Voorop Awards 2023 zijn bekend

Ziekenhuis Maastricht UMC+ winnaar in de categorie Zinnige Zorg

21-06-2023

Tijdens de finaleavond van de Samen Voorop Awards van 2023 heeft Coöperatie VGZ op dinsdagavond 20 juni prijzen uitgereikt aan de ziekenhuizen Maastricht UMC+ en Tjongerschans én aan stichting InMovement. Zij ontvingen ieder een cheque ter waarde van € 10.000 als stimulans voor hun succesvolle initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid binnen de zorg, betere gezondheid of zinnige zorg. De winnaars kunnen hun initiatief - met behulp van dit innovatiebudget - verder doorontwikkelen en er bekendheid aan geven. Coöperatie VGZ gaat zich er samen met de winnende partijen volop voor inzetten om deze initiatieven landelijk op te schalen, zodat steeds meer Nederlanders gebruik kunnen maken van deze nieuwe, bewezen effectieve werkwijzen binnen de zorg.  

Het Nederlandse publiek stemde de afgelopen weken op hun favorieten uit negen genomineerden in drie categorieën. Ook heeft een vijfkoppige vakjury punten toegekend aan de negen initiatieven. De uitslag is dan ook voor 50% bepaald door de publieksstemmen en voor 50% door de vakjury. Uiteindelijk gingen het Maastricht UMC+ met het initiatief ‘Tweezijdige staaroperatie’, het Tjongerschans met ‘Zo nodig – medicatie niet op naam’ en stichting InMovement met ‘Empowerment & Beweging’ naar huis met een award.  
 
Cas Ceulen, Chief Health Officer bij Coöperatie VGZ: “De uitreiking van de Samen Voorop Awards is een feest voor de zorgprofessionals die zich inzetten om de zorg te verbeteren. Fantastisch dat er ook dit jaar weer zoveel goede, nieuwe initiatieven zijn gestart om Nederland gezonder te maken en de zorg duurzamer en zinniger. Felicitaties gaan natuurlijk uit naar de winnaars, maar alle genomineerde initiatieven verdienen het natuurlijk om in de spotlights te worden gezet. En ze verdienen ook allemaal navolging. Alleen zo maken we de impact die nodig is. Samen werken aan toekomstbestendige zorg voor iedereen.”

Staaroperatie nu gelijk aan beide ogen 

In de categorie ‘Zinnige Zorg’ won het Maastricht UMC+ een cheque ter waarde van € 10.000. Onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) onder ruim 850 patiënten toonde aan dat een staaroperatie prima op één dag aan beide ogen kan worden uitgevoerd. Normaal gesproken wordt een staaroperatie aan de ogen op verschillende momenten uitgevoerd. Gemiddeld zit hier zo'n twee weken tijd tussen, maar dat blijkt dus onnodig. Het ziekenhuis toonde aan dat de nieuwe methode even veilig en een stuk patiëntvriendelijker is. Volgens het ziekenhuis is de nieuwe methode even veilig en een stuk patiëntvriendelijker. Bekijk hier de video over dit initiatief van het Maastricht UMC+.

Lekker in je vel door Empowerment & Beweging

In de categorie ‘Gezondheid’ won InMovement een cheque ter waarde van € 10.000. De Rotterdamse stichting geeft iedereen de kans om het beste uit zichzelf te halen met de cursus Empowerment & Beweging. Juist ook voor de mensen die wat kwetsbaarder zijn, gezondheidsklachten hebben of de Nederlandse taal minder goed beheersen. Deelnemers leren door middel van het programma voor zichzelf te zorgen, betaalbaar en gezond te eten, voldoende te bewegen en positief te denken. Bekijk hier de video over dit initiatief van InMovement. 

Tjongerschans gooit 40% minder medicatie weg 

Patiënten in het Tjongerschans kunnen ‘zo nodig’-medicatie krijgen. Zo’n medicijn neemt een patiënt in als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij pijn of misselijkheid na een behandeling of operatie. Normaal gesproken wordt deze medicatie altijd op naam verstrekt. En als de patiënt deze medicatie niet (meer) gebruikte, werd deze weggegooid. Dat moet beter, dacht Minke Jongsma, ziekenhuisapotheker bij Tjongerschans. Daar is 'zo nodig'-medicatie nu direct vanuit de afdelingsvoorraad beschikbaar. En pakt de verpleegkundige alleen wat echt gebruikt wordt door de patiënt. Zo wordt er 40% minder medicatie weggegooid. Deze verandering zorgt voor minder afval in het ziekenhuis, CO2-uitstoot en milieuvervuiling. Bekijk hier de video over dit initiatief van Tjongerschans.

Toekomstbestendige zorg en gezonder leven  

Coöperatie VGZ werkt iedere dag aan een gezonder Nederland met toekomstbestendige zorg, voor iedereen. Dit doet ze samen met haar partners, zoals zorgaanbieders, gemeenten én leden. Elk jaar beloont en bekroont VGZ slimme oplossingen en vernieuwende initiatieven die daaraan bijdragen met de Samen Voorop Awards.

Winnaars van voorgaande jaren:

 • 2022: Ggz-aanbieder Yulius met de Versnelde Behandellijn,
 • 2021: Amsterdam UMC met de IkHerstel-app,
 • 2019: Catharina Ziekenhuis met Thuiszorg niet nodig met stoma  
 • 2018: De Vierstroom uit Gouda met Verpleeg Thuis

Winnaars in de categorieën Gezondheid en Duurzaamheid

Tjongerschans (boven) en InMovement (onder)
 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • UMC Zorgverzekering
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam