Werkbezoek van demissionair minister Kuipers aan regio Mooi Maasvallei

26-09-2023

Gisteren hebben demissionair minister Ernst Kuipers en directeur-generaal curatieve zorg Barbara Goezinne van het ministerie van VWS een bezoek gebracht aan de regio Mooi Maasvallei. Ze werden meegenomen in de integrale samenwerking tussen zorg, welzijn, gemeenten, scholen, werkgevers en de zorgverzekeraar die centraal staat in deze regio. Namens Coöperatie VGZ was strategisch alliantiemanager Marcel Meijer aanwezig bij het werkbezoek. 

Door samenwerking in de regio kan zorg worden voorkomen en ingezet worden op een meer vitale en krachtige samenleving. Dat is heel belangrijk, want de uitdagingen in Nederland zijn de komende jaren zo groot dat de afzonderlijke organisaties de vraag niet zelfstandig kunnen oplossen. 

Netwerkzorg en rol van de inwoner 

Tijdens het werkbezoek werd toegelicht hoe netwerkzorg werkt. Dat de eigen rol van de inwoner belangrijk is en hoe je de inwoner kunt ondersteunen. Hoe belangrijk het is om in te zetten op regionale zorgcoördinatie. En hoe je (zwaardere) zorg voorkomt en meer zorg thuis kunt aanbieden in plaats van in het ziekenhuis, verpleeghuis of een GGZ-locatie. 
 
Marcel Meijer, strategisch alliantiemanager over het werkbezoek: “Zowel de minister van VWS als de directeur-generaal waren onder de indruk van de resultaten en ambities in de regio Mooi Maasvallei. Ook de actieve betrokkenheid van VGZ werd meermaals aangehaald wat een opsteker is voor alle collega’s die betrokken zijn bij deze mooie regio”. 

Resultaten verder uitbouwen 

In Mooi Maasvallei worden de resultaten verder uitgebouwd. Zo worden plannen gemaakt voor de uitbreiding en borging van de aanpak. Ook is er oog voor de uitdagingen en dilemma’s. Denk bijvoorbeeld aan de regels tussen verschillende vormen van zorg en ondersteuning. En een nieuwe financieringsvorm is nodig voor anders denken en doen. Plus de uiteenlopende standaarden bij digitalisering in Nederland. Daar is aandacht voor gevraagd door de regio. Het is belangrijk dat er ruimte komt, zowel qua regels als financiën. Daarvoor is lef, vertrouwen en samenwerking nodig.  
 
*Mooi Maasvallei omvat de gemeente Land van Cuijk (Noordoost-Brabant) en de gemeenten Gennep en Bergen (in de kop van Noord-Limburg). In deze regio is sprake van netwerksamenwerking tussen: Dichterbij, GGZ Oost Brabant, Pantein, Sociom, Syntein, Synthese, GGD Hart voor Brabant, Coöperatie VGZ, Unik, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Gennep, Gemeente Bergen. Samen met inwoners en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs werken zij aan een vitale regio waarin het fijn wonen, werken en leven is. 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam