VGZ wil vooroplopen in maatschappelijk verantwoord ondernemen en beleggen

Onze reactie op VBDO-benchmark 'Duurzaam beleggen door verzekeraars 2021’

02-09-2021
Vandaag (donderdag 2 september 2021) presenteert de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) de belangrijkste resultaten uit de publicatie van de benchmark 'Duurzaam beleggen door verzekeraars 2021'. In deze publicatie worden de 30 grootste Nederlandse verzekeraars beoordeeld op hun verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid. 

Het is de achtste keer dat VBDO deze benchmark uitbrengt. Ten opzichte van de ranking van 2019 is Coöperatie VGZ licht gestegen van de 12e naar de 8e positie. Verzekeraar Athora is duurzaamste verzekeraar (artikel Volkskrant). 

“Vanuit onze nieuwe strategie, hebben wij een stevige ambitie als het gaat om mens en duurzaamheid. Dit hebben wij met de aanstelling van Jojanneke Goedings als Chief People and Sustainability Officer (CPSO) geborgd in de top van de organisatie. De tijd van signaleren is voorbij. Het is bemoedigend om te zien dat wij inmiddels de top-10 zijn binnengetreden, maar het VBDO-onderzoek laat ook zien dat er meer actie nodig is om onze duurzame ambities ook waar te maken.”, aldus Karien van Gennip, CEO van Coöperatie VGZ in reactie op de benchmark van VBDO. 
 
Jojanneke Goedings, CPSO van Coöperatie VGZ: “Wij willen de zorgverzekeraar zijn die voorop loopt op het vlak van maatschappelijk verantwoord beleggen. Daarvoor hebben we al een aantal stappen gezet. Zo is het beleggingsteam aanzienlijk versterkt en verduurzamen we jaar op jaar ons beleggingsbeleid. Ook bundelen we de krachten met steeds meer andere institutionele beleggers, zoals grote verzekeraars en pensioenfondsen. Door dat te doen, ontstaat meer druk op bedrijven dan als VGZ alleen inzet op bijsturen van het beleid.” 

Coöperatie VGZ maakt meer en vaker werk van het aanspreken van bedrijven in de beleggingsportefeuille die slecht scoren op belangrijke maatschappelijke factoren. Het gaat daarbij met name om sociaal beleid, milieu of governance. Ook gaat VGZ actiever gebruik maken van stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het beleid van ondernemingen te beïnvloeden. Daarnaast gaan we ook meer in bedrijven beleggen die daadwerkelijk positief bijdragen aan oplossingen op het gebied van onder meer klimaat en zorg. 

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam