VGZ verbindt zich aan akkoord Gezond010

13-12-2019

Voorafgaand aan het congres Health, Food & Technology is op woensdag 11 december Gezond010: het akkoord gepresenteerd. Gezond en vitaal Rotterdam krijgt hiermee een nieuwe impuls. Wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, zorg, ouderen en sport) presenteerde samen met meer dan 80 partners, waaronder Coöperatie VGZ, de ambitie: gezonde en vitale Rotterdammers passend bij hun situatie en vermogen. 


Een greep uit de cijfers: een ongezonde leefstijl (roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen en alcoholgebruik) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste veroorzaker van ziekte. Roken is hiervan de belangrijkste oorzaak. Ruim 1 op de 4 Rotterdamse volwassenen rookt. De helft van de volwassenen en een kwart van de kinderen in Rotterdam is te zwaar. Het aantal Rotterdammers met depressieve klachten blijft toenemen.

Genoeg reden om ons als Cooperatie VGZ te verbinden aan het akkoord “Gezond 010”. Een greep uit onze activiteiten: 

 • Het VGZ Rotterdampakket  
  Het pakket ‘ontzorgt’ kwetsbare Rotterdammers door een uitgebreid aanvullend ziektekostenpakket te bieden met veel aandacht voor preventie, bijvoorbeeld met het onderdeel “preventiebudget”. Daarnaast ontvangen verzekerden met dit pakket vrijwel geen extra rekeningen van zorgverleners wat bijdraagt aan hun financiële stabiliteit. Het eigen risico is grotendeels herverzekerd: verzekerden hebben een eigen risico van € 50,- per jaar om te voorkomen dat noodzakelijke zorg wordt vermeden.  Naast het herverzekeren van €335,- van het eigen risico zijn ook de eigen bijdragen meeverzekerd. In totaal hebben 60.474 Rotterdammers een VGZ Rotterdampakket of het VGZ Rotterdam-compact pakket . Daarvan behoren 56.172 tot de minima. 
 • Stopondersteuning roken
  Samen met VGZ contracteren we en zoeken we voortduren naar aanbod specifiek toegespitst op de populatie van het Rotterdampakket.  We werken net als voorgaande jaren mee aan de landelijke stopcampagne Stoptober.  
 • Gezondheid mantelzorgers: Mantelaar
  Het ontlasten van mantelzorgers draagt bij aan het verbeteren van hun gezondheid. Het VGZ Rotterdampakket biedt vervangende mantelzorg vanuit Mantelaar.

Preventieakkoord

Geïnspireerd op het Nationaal Preventieakkoord, waar roken, overgewicht en alcohol centraal staan, heeft Rotterdam dit samen met meer dan 80 partners verder uitgewerkt in Gezond010: het akkoord.

Gezond 010: het akkoord gaat over vier sporen: een gezonde omgeving, een wijkpreventieketen, een gezonde basis en de houding en vaardigheden van Rotterdammers. Via deze wegen willen Rotterdammers een stap dichter bij een gezonde leefstijl brengen.  

Waardering van Kamerleden

Tijdens het kamerdebat “Algemeen Overleg Leefstijlpreventie” hebben enkele Kamerleden hun waardering uitgesproken over de gezamenlijke aanpak van verschillende partijen ten aanzien van preventie in Rotterdam. 

 

 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • UMC Zorgverzekering
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam