VGZ steunt proef met online zelfhulptool voor mantelzorgers

18-05-2016
Britse onderzoekers onderzochten dat je flexibeler wordt door regelmatig kleine dingen anders te doen dan je gewend bent. Mezzo, MedicInfo en Coöperatie VGZ starten deze week een pilot om te onderzoeken of het online programma Do Something Different ook mantelzorgers kan helpen om beter voor zichzelf te zorgen. 
Iets doen, omdat je het altijd zo doet. Niets menselijks is ons vreemd. Ook mantelzorgers niet. Want ook bij langdurige en intensieve zorg kunnen oude gewoontes soms in de weg zitten. Om te achterhalen of die gewoontes te doorbreken zijn, is er speciaal voor mantelzorgers het Do Something Different- programma ‘Zorg voor Jezelf’ ontwikkeld. Dit online programma van 4 weken helpt om gewoontes te doorbreken door kleine dingen te veranderen. Hierdoor wordt het welbevinden positief veranderd en krijgen mantelzorgers naar verwachting meer grip op hun situatie en kunnen ze beter ontspannen.

Experimenteren met nieuw gedrag

Mantelzorgers die meedoen aan de pilot ontvangen regelmatig Do’s. Dit zijn kleine opdrachtjes via de telefoon (SMS) of e-mail. Deze opdrachten zijn afgestemd op de persoonlijke situatie en gewoontes van de deelnemers. De opdrachten stimuleren om direct tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld door stapjes te zetten buiten de comfortzone en te experimenteren met nieuw gedrag. Een voorbeeld van een Do is “Oefen met nee zeggen tegen anderen. Zeg tegen jezelf: ‘mijn behoeftes zijn net zo belangrijk als die van anderen’. Voelt het soms ongemakkelijk? Dat hoort zo. Pas dan weet je dat je vooruit gaat”. In de vier weken die het programma duurt, krijgen deelnemers inzicht in belemmerende gewoontes en experimenteren ze met nieuw gedrag. 

Vroegtijdige ondersteuning

Van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland voelt 10% zich zwaar belast. Vanwege de toenemende druk op mantelzorgers vinden zowel Mezzo als Coöperatie VGZ het van belang dat mantelzorgers in een vroeg stadium worden ondersteund, zodat zij langer en beter in balans blijven.
Contact met woordvoering
Coöperatie VGZ
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam