VGZ start campagne 'demedicalisering'

24-09-2018

VGZ start een reeks initiatieven om onnodig medicijngebruik tegen te gaan. Vanavond tijdens het ‘In debat bij VGZ’ overhandigt de Vereniging Arts en Leefstijl het eerste exemplaar van een handleiding voor huisartsen om medicatie af te bouwen van diabetes type-2-patiënten.

Op dit moment hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2. Elke dag komen daar 170 patiënten bij. Medicatie helpt om de symptomen van de ziekte onder controle te houden, maar kan ook leiden tot veel ongemak en bijwerkingen bij patiënten. Artsen geven aan dat met een dieet en goede leefstijl 50 tot 70 procent van diabetespatiënten kunnen stoppen met hun medicijnen. 

Uniek in Europa

Dit is de eerste handleiding in Europa voor huisartsen en andere zorgaanbieders die er op gericht is om de medicatie van patiënten met diabetes 2 op een verantwoorde wijze af te bouwen. Aan deze handleiding zijn nascholingen gekoppeld, waarbij artsen leren patiënten te begeleiden bij het verantwoord afbouwen van hun medicatie. Arts en Leefstijl informeert huisartsen over de rol van voeding en leefstijl bij gezondheid en ziekte en verzorgt deze scholingen. Op 6 november gaat de eerste van de vijf nascholingen voor huisartsen en andere zorgprofessionals van start. 

‘Powered bij VGZ’

VGZ ondersteunt de scholingen. Het past in ons streven om onnodig medicijngebruik tegen te gaan. Tom Kliphuis: ‘Het is prachtig nieuws dat artsen nu in staat worden gesteld om de medicatie bij een deel van de diabetespatiënten af te bouwen. Artsen zeggen ons dat duizenden Nederlanders onnodig medicijnen slikken met alle bijwerkingen van dien. Dat is onzinnig. De steun voor deze unieke handleiding voor artsen is wat ons betreft een eerste stap om overmedicatie samen met artsen aan te pakken.’ 

‘Veel meer mensen krijgen nu regie over hun gezondheid

Tamara de Weijer, voorzitter van Arts en Leefstijl: ‘Uit programma’s zoals Keer Diabetes Om blijkt dat artsen hun patiënten kunnen helpen om diabetes type 2 om te keren, zodat patiënten met suikerziekte minder of geen medicatie nodig hebben. Deze programma’s zijn echter voor een kleine groep bereikbaar. Met deze scholingen kunnen we artsen leren voeding als medicijn voor te schrijven waardoor veel meer mensen met diabetes type 2 zelf weer de regie kunnen nemen over hun gezondheid.” 

Contactgegevens
voor mediarelaties
Coöperatie VGZ
24/7
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam