VGZ selecteert ACTIAM als ESG-partner

10-12-2021
Coöperatie VGZ, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, heeft ACTIAM gekozen als partner voor maatschappelijk verantwoord beleggen. ACTIAM zal VGZ ondersteunen in het realiseren van haar duurzaamheidsambities, het vertalen naar beleid met concrete en meetbare doelstellingen en ontzorgen op het vlak van duurzaamheidsverplichtingen. Gezondheidszorg en klimaat zijn hierbij de speerpunten.
Jojanneke Goedings, Chief People & Sustainability Officer bij coöperatie VGZ: “Wij willen de Nederlandse zorgverzekeraar zijn die vooroploopt op het vlak van maatschappelijk verantwoord beleggen. Daarvoor hebben we al een aantal stappen gezet. Zo is het beleggingsteam aanzienlijk versterkt en verduurzamen we jaar op jaar ons beleggingsbeleid. Met ACTIAM als onze nieuwe ESG fiduciair partner bundelen we onze krachten om samen een positieve bijdrage aan een gezonde en een duurzame samenleving leveren.”

Dennis van der Putten, Director Sustainability & Corporate Strategy bij ACTIAM: “Duurzaamheid is een vast beleidsonderwerp op de agenda van financiële instellingen. De concrete invulling en implementatie van en verantwoording over het duurzaam beleggingsbeleid biedt echter vaak nog de nodige uitdagingen. Wij verwelkomen met trots VGZ en leveren graag gezamenlijk een positieve bijdrage aan een gezonde en duurzame samenleving. We kijken uit naar een succesvolle samenwerking.”

Groeiende trend

De samenwerking volgt de groeiende trend om specialisten op het gebied van duurzaam beleggen aan te stellen. Van der Putten: “Met de urgentie van de klimaatcrisis, een veranderende publieke opinie en toenemende wet- en regelgeving zoals SFDR en sectorstandaarden zoals het IMVO-convenant, neemt de druk op de financiële sector toe om hun beleggingsbeleid aan te scherpen en verantwoordelijkheid te nemen voor de uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Met onze specialistische ESG-kennis kunnen we verzekeraars en pensioenfondsen ontzorgen door het ontwikkelen van een geïntegreerde visie en beleid op actuele beleggingsthema’s zoals klimaat, biodiversiteit en gezondheid & welzijn.”

Portefeuillespecifiek ESG-dashboard

Naast het inzichtelijk maken van de duurzaamheidsrisico’s en -kansen van de beleggingen en het voeren van actief aandeelhouderschap, biedt ACTIAM ook een online ESG-dashboard aan om de beleggingsportefeuille in detail te monitoren. Met het dashboard heeft VGZ een actueel overzicht van de CO2-uitsttoot, waterverbruik en klimaatrisico’s van de beleggingsportefeuilles. Tegelijkertijd helpt het dashboard ambities te realiseren o.a. door inzicht te geven in hoe de portefeuille bijdraagt aan de Sustainable Development Goals en welke voortgang er wordt geboekt richting een klimaatneutrale portefeuille

Meer weten over hoe ACTIAM u kan ondersteunen? Kijk op https://www.actiam.com/nl/beleggingsoplossingen/esg-services/

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam