VGZ rondt contractering ziekenhuizen af

18-12-2015
Coöperatie VGZ heeft voor de ziekenhuiszorg in 2016 contracten gesloten met alle 83 ziekenhuizen. Daarmee is goede en betaalbare zorg gecontracteerd voor 4,1 miljoen verzekerden in heel Nederland. Het resultaat van de onderhandelingen draagt bij aan de opdracht van VGZ: het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg in Nederland, nu en in de toekomst. 

Bij de contractering voor 2016 heeft VGZ, naast afspraken over samenwerking, kwaliteit en service, extra scherp gelet op de kosten van diagnoses, behandelingen en controles door ziekenhuizen. VGZ wil voorkomen dat premies onnodig stijgen, en dat verzekerden onnodig hoge rekeningen moeten betalen. Veel behandelingen vallen immers onder het eigen risico.

Reële tarieven, beheerste groei en zinnige zorg

De afgelopen periode heeft Coöperatie VGZ intensief met veel ziekenhuizen onderhandeld. Een aantal ziekenhuizen vroeg tarieven die aanzienlijk hoger waren dan de tarieven van vergelijkbare ziekenhuizen, zonder dat hiervoor een goede verklaring was. Verder had een aantal ziekenhuizen hogere ambities dan VGZ realistisch vindt. Mede door substitutie, het verplaatsen van zorg naar de eerste lijn, wordt de groei van ziekenhuiszorg beperkt. Uiteindelijk is het gelukt om met alle ziekenhuizen afspraken te maken over reëlere tarieven en beheerste groei die aansluit op de ontwikkeling van de vraag.

In de ziekenhuiscontracten voor 2016 heeft VGZ met veel ziekenhuizen afspraken kunnen maken over zinnige zorg. Ab Klink: “We stimuleren bijvoorbeeld dat artsen langer praten met patiënten, waardoor de kwaliteit van de zorg omhoog gaat. Daarmee kunnen we overbehandeling die schadelijk is voor patiënten voorkomen”. Samen met artsen werken we aan vernieuwingen die bijdragen aan minder diagnostiek en betere zorg. Dergelijke afspraken komen zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van de ziekenhuiszorg ten goede.

VGZ vindt het belangrijk om op deze manier te investeren in zinnige zorg. Met ziekenhuizen die daarin voorop lopen, worden steeds vaker meerjarencontracten gesloten.

Contact met woordvoering
Coöperatie VGZ
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam