VGZ en Diakonessenhuis maken betaaltitel mogelijk voor darmecho in plaats van coloscopie

23-05-2024
Patiënten met de chronische darmziektes Ziekte van Crohn en Colitis Ulcera kunnen vanaf nu in het Diakonessenhuis met een darmecho worden geholpen. Daarmee zijn kijkonderzoeken – coloscopieën- in de darmen niet langer nodig en dat is goed nieuws voor zo’n 22.000 patiënten in Nederland.

Betaaltitel

Het Diakonessenhuis bood de nieuwe werkwijze al langer aan. Samen met verzekeraar Coöperatie VGZ heeft het ziekenhuis bij de NZa een betaaltitel voor deze werkwijze aangevraagd. Dit had het resultaat dat de NZa een officiële betaaltitel heeft vastgesteld waarmee het ziekenhuis deze zorg kan declareren bij de zorgverzekeraar. Naar verwachting zullen de afspraken met de andere zorgverzekeraars snel volgen. Het Diakonessenhuis is het eerste algemene ziekenhuis dat deze patiëntvriendelijkere methode structureel kan aanbieden.

Patiëntvriendelijk

Met een darmecho is binnen een halfuur duidelijk of er darmontstekingen zijn. Daarvoor was tot nu toe een belastend inwendig onderzoek nodig. Omdat nog maar weinig Nederlandse maag-, darm- en leverartsen zijn opgeleid om darmecho’s te kunnen maken, was er nog geen vergoeding voor. Nu deze zorg, mede door de inzet van VGZ, wel vergoed gaat worden, kan het Diakonessenhuis de komende maanden niet alleen haar eigen patiënten een darmecho aanbieden, maar ook samen met andere ziekenhuizen meer artsen gaan opleiden.
Het doel is dat het uiteindelijk in elk ziekenhuis mogelijk wordt om de controles te doen met darmechografie. Een coloscopie blijft wel nodig om de allereerste keer de diagnose Crohn of Colitis Ulcerosa te stellen.

Charlotte Peters, MDL-arts: “Met een echo kun je heel gemakkelijk de darmwanddikte en daarmee de mate en locatie van ontstekingen bepalen. Als we zo’n zogenaamde ‘opvlamming’ op tijd ontdekken en behandelen, leidt dit tot betere kwaliteit van leven voor mensen met een chronische darmontsteking. We kunnen de ziekte beter onder controle houden en op tijd ingrijpen bij een opvlamming. Ik ben voor onze patiënten heel erg blij dat we de echo’s nu meer kunnen gaan inzetten!”

Stephanie Daleweij, innovatiemanager bij VGZ: “De darmecho is een fantastisch patiëntvriendelijk alternatief voor de coloscopie om de opvlamming van chronische darmziektes vast te stellen. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit op termijn zorgt voor prettigere en betere zorg voor alle patiënten die op jaarbasis onderzoeken en controles ondergaan. We zijn dan ook blij dat we hieraan kunnen bijdragen voor de verzekerden van VGZ.”

Coloscopie

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische darmziektes die niet te genezen zijn, met een lastig voorspelbaar verloop. Daisy van Oostrom is patiënt en vertelt op de website van Diakonessenhuis dat zij bij het vermoeden van een ontsteking vaak een coloscopie moest ondergaan, en hoeveel impact dat heeft door de voorbereiding. De echo is voor haar echt een verademing: ‘’Ik hoefde voorafgaand aan de afspraak niets voor te bereiden en binnen een half uur stond ik weer buiten, zonder pijn en met het nieuws dat er geen ontstekingen waren. Ik wist dus direct waar ik aan toe was. Werd dit overal maar zo gedaan!’’


  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam