Succesvol webinar IZZ - Grenzen stellen voor zorgmedewerkers

Webinar grenzen stellen
25-09-2020

Goede zorg. Niemand kan zonder. Maar hoe moet dat, nu er te weinig personeel is en de kosten blijven stijgen? Als het zo doorgaat is de zorg voor onze kinderen en kleinkinderen niet langer toegankelijk en betaalbaar. VGZ én IZZ vinden het daarom belangrijk om de zorg vooruit te helpen. Juist ook nu. Wat ontstond bij de uitbraak van corona als een hart onder de riem voor zorgmedewerkers in de vorm van gratis online psychologische consults voor verzekerde zorgmedewerkers, groeide uit tot een webinar voor alle mensen in de zorg. Donderdag 24 september was het zover en vond het webinar 'Grenzen stellen voor zorgmedewerkers' plaats. Met ruim 2000 kijkers was het webinar een enorm succes.


Diederik Gommers,  voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, benoemde het onlangs in Jinek: Nu de zorgmedewerkers net terug van vakantie komen en misschien niet zo uitgerust zijn als andere jaren, is er behoefte aan meer grip en meer eigen regie. Want hoe zorg je ervoor dat je overeind blijft, juist nu de druk mogelijk de komende tijd weer oploopt? Hoe blijf je zowel thuis als op werk in balans? Met die vragen worstelen veel mensen in de zorg momenteel.  Coöperatie VGZ hield daarom een webinar over Grenzen stellen. Samen met Stichting IZZ en OpenUp.care. Het doel van deze webinar was om medewerkers in de zorg handvatten te geven om het werk goed te doen én goed voor zichzelf te zorgen. Grenzen stellen is daarbij belangrijk.

Grenzen geven geeft ruimte
Bijna 2.000 zorgmedewerkers zaten donderdagavond klaar voor de webinar en volgden het van het begin tot het eind. Klinisch psychologe Simone das Dores nam de deelnemers mee door de theorie, gecombineerd met sprekende en vooral herkenbare voorbeelden. 'Grenzen geven geeft ruimte. Een "Nee" in bijvoorbeeld je werk is een "Ja" tegen jezelf. Meer tijd en ruimte voor je gezin of voor jezelf'. En er werd enthousiast gereageerd op de afsluiter van Simone, de welbekende Pippi-quote: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”.

Na de presentatie van Simone stroomde de vragen, maar vooral ook de blijken van herkenning, binnen via de comments-sectie van het webinar. En niet alleen verplegend en verzorgend personeel herkenden zich in elkaars reacties, ook administratief en huishoudelijk personeel waren aangesloten bij de webinar. 

Samen met psycholoog Zoila Knel beantwoorde Simone vragen als “Hoe ga je om met familie van cliënten die over je grens heen gaan?” of “Wat zijn handige voorbeeldzinnen waarmee ik het beste mijn grenzen kan aangeven?”. Met bruikbare tips zoals “Vooral vanuit de ik praten: Ik vind, ik voel, ik wil” en “Wensen uiten in plaats van verwijten” hielpen Simone en Zoila de deelnemers verder.

Mooie samenwerking IZZ, VGZ en OpenUp.care
Deze webinar is de eerste in deze bijzondere samenwerking tussen stichting IZZ, VGZ én OpenUp.care. Stichting IZZ is een organisatie voor en door zorgprofessionals: deskundigheidsbevordering is één van de manieren om zorgmedewerkers te ondersteunen. VGZ zet zich in om  de zorg in Nederland ook in de toekomst betaalbaar te houden en werkt daarom samen met partners en zorginstellingen aan betere zorg voor de patiënt. Het ondersteunen van en weerbaar maken van zorgprofessionals hoort daar als vanzelfsprekend bij. OpenUp is zo’n partner uit de zorg: met moderne middelen werken ze aan de mentale weerbaarheid van zorgprofessionals, bijvoorbeeld met webinars als deze, maar ook met gerichte coaching en ondersteuning.  Een logische combinatie van drie partners die hetzelfde nastreven: de zorg vooruit brengen

Tot 17 november
Op 17 november staat de volgende webinar voor zorgmedewerkers gepland. Deze wordt weer aangeboden aan alle zorgmedewerkers in Nederland. De webinar is hier terug te kijken.


  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam