Stemperiode Zinnige Zorg Award 2018 van start

Zinnige Zorg Award 2018
08-05-2018

Vanaf vandaag kan heel Nederland stemmen op een van de elf genomineerden initiatieven voor de zinnige zorg award. Samen met zorgaanbieders werkt VGZ aan Zinnige Zorg; dat is betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten. Voor de derde keer reikt VGZ een prijs uit voor het beste voorbeeld van Zinnige Zorg. 

Het kan in de zorg eenvoudiger, logischer, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt. VGZ zoekt samen met zorgaanbieders naar ideeën die dat mogelijk maken. Inmiddels zijn er ruim 200 goede voorbeelden van zinnige zorg. Uit al die ideeën zijn 11 initiatieven gekozen die kans maken op een gouden, zilveren of bronzen award. Naast mooie initiatieven uit de ziekenhuiszorg, zien we ook voorbeelden uit de GGZ en - dit jaar voor het eerst -  uit de verpleegzorg.

Dit zijn de elf genomineerden:

1. Geen onnodige antibiotica voor baby’s (Erasmus MC). Terugdringen antibioticagebruik onder pasgeborenen door nieuwe test.
2. Ouderen minder lang op spoedeisende hulp (Rivas). Door intensieve samenwerking krijgen kwetsbare ouderen de juiste zorg na een SEH-bezoek
3. Nieuwe behandeling effectiever bij eetstoornis (Novarum). Eigen regie en zelfredzaamheid leidt tot betere resultaten in de behandeling van een eetstoornis. 
4. Sneller naar huis na blaasverwijdering (Máxima Medisch Centrum). Nieuwe techniek zorgt voor minder complicaties en sneller herstel na een blaasverwijdering.
5. Spelenderwijs van de sondevoeding af (Alrijne). Ouders bouwen thuis de sondevoeding af bij hun kind. Zonder langdurige ziekenhuisopname.
6. Minder prikken na beenbreuk (LUMC). Medicijnen tegen trombose bij onderbeenbreuken alleen nog noodzakelijk voor risicogroepen.
7. Hartbewaking op afstand (Catharina ziekenhuis). Uitlezen van de ICD pacemaker gebeurt ’s nachts terwijl de patiënt in zijn eigen bed slaapt.  
8. Chronische darmpatiënten minder naar het ziekenhuis (MUMC + Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland). MijnIBDcoach zorgt voor eigen regie en tot 50% minder ziekenhuisopname.
9. Beter omgaan met dementie en onbegrepen gedrag (Vincent van Gogh / Proteion). Ouderen met dementie en ernstige gedragsproblemen krijgen zorg op maat bij het Integraal expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP).
10. Ervaren artsen op de spoedeisende hulp (Bernhoven). Snellere diagnoses en dus minder langere wachttijden op de SEH door inzet ervaren artsen.
11. Langer thuis door het verpleeghuis thuis (Vierstroom Verpleeg Thuis). Intensieve zorg in de thuissituatie is kostenbesparend en prettiger voor cliënt.

Het publiek bepaalt de winnaar: stem mee

Het Nederlandse publiek bepaalt vanaf vandaag wie de finalisten worden. Stemmen kan nog tot 27 mei op de website www.zinnigezorgaward.nl. Een deskundige jury beoordeelt 29 mei op een speciale finale avond de gekozen ideeën met de meeste stemmen. De prijsuitreiking vindt plaats op het hoofdkantoor van coöperatie VGZ in Arnhem.

Prijzengeld voor zorgvernieuwing

De elf genomineerden dingen mee naar drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar (gouden award), 5.000 euro voor nummer twee (zilveren award) en 2.500 euro voor de derde plaats (bronzen award). De winnaars kunnen hun prijs besteden aan de zorgvernieuwing. 

Contactgegevens
voor mediarelaties
Coöperatie VGZ
24/7
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam