Impressie van startbijeenkomst Nederland Gezonder

29-11-2022
Maandag 14 november vond de startbijeenkomst Nederland Gezonder plaats op ons kantoor in Arnhem. Tijdens een inspirerende middag hebben de aanwezigen kennis en inzichten gedeeld over onze ambitie om Nederland gezonder te maken.

  

Aanleiding was het manifest dat het dagelijks bestuur van Coöperatie VGZ afgelopen zomer heeft vastgesteld. Hier roepen we iedereen in Nederland op om met ons mee te doen. Het manifest werd gepresenteerd tijdens een evenement voor relaties uit de zorg, het onderwijs, gemeenten, het bedrijfsleven, onze ledenraad en natuurlijk een aantal betrokken VGZ-collega’s. 

De aftrap

De middag werd afgetrapt door missieleider Jaap de Bruijn die in gesprek ging met Frank Elion, Chief Member Officer over het manifest. Hij benadrukte dat we geen tijd te verliezen hebben en dat we juist in deze tijd het coöperatieve gedachtegoed maximaal kunnen benutten. “Wat goed is voor jou, is goed voor ons allemaal. We kunnen het verschil maken door in alles wat we doen de wederkerigheid centraal te stellen.” Frank Elion sprak de hoop uit dat veel aanwezigen aan het einde van dag zouden opstaan om mee te doen in de beweging Nederland Gezonder.
Na de aftrap en oproep van Frank was het podium voor twee sprekers die vanuit verschillende invalshoeken de noodzaak van verandering lieten zien.

“Zorg heeft zorg nodig”

Lynn Berger (van De Correspondent en auteur van "Zorg: een betere kijk op de mens") maakte indruk met een gesproken column over de schaarste in de zorg. Ze omschreef enkele voorbeelden die tot de verbeelding spraken en maakte duidelijk dat er een collectieve verandering nodig is. We moeten anders naar zorg kijken. Zien dat zorg het kloppend hart is en een voorwaarde voor ons individuele en collectieve welzijn. “Zorg is een weefsel dat overheid, zorginstellingen, professionele en informele zorgverleners met elkaar verbindt – dat mensen met elkaar verbindt. Dat weefsel maakt ons sterk, maar is zelf kwetsbaar. Dat weefsel heeft zorg nodig,” zei Lynn. Ze benadrukte dat we als samenleving veel beter moeten gaan zorgen voor de zorg: een gezamenlijk goed, waar we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor dragen.

“De oplossingen van morgen, slingeren vandaag al rond”

De andere gastspreker, Herman Toch borduurde voort op het verhaal van Lynn Berger en nam de gasten mee in de ontelbare kansen van de gezondheidstransitie. “Als we in de achteruitkijkspiegel kijken, zien we dat we heel wat systemen gebouwd hebben die ons welvaart en welzijn hebben gebracht. Als we vooruitkijken, zien we dat diezelfde systemen steeds vaker tegen ons beginnen te werken. Ze bieden geen antwoorden meer op nieuwe kansen en uitdagingen.” Hij daagde de deelnemers uit om positie in te nemen in het maatschappelijke krachtenveld en na te denken over de rol die de coöperatieve samenleving daarin in de toekomst zou kunnen vervullen. Herman sloot zijn presentatie hoopvol af: “De oplossingen van morgen worden gevormd door ideeën die vandaag rondslingeren.”

Het debat

Na een korte pauze volgde een gesprek aan de hand van enkele prikkelende vragen en stellingen. Hoe ziet een gezonder Nederland eruit? Wat is de definitie van gezonder? Hoe kunnen we profiteren van de kracht van wederkerigheid? Carlo Buise, programmamanager bij Radboudumc voor “Wij zijn groen, gezond en in beweging” verraste óns met een vraag. “Wat kunnen wij voor VGZ en Nederland Gezonder betekenen? Vertel ons waar we jullie mee kunnen helpen, want we moeten het toch samen doen?”

Stemmen op initiatieven

Naast kennis en inzichten waren we tijdens de startbijeenkomst ook op zoek naar ‘good practices’ en ambassadeurs die bij kunnen dragen aan een gezonder Nederland. We hebben daarom tot slot de deelnemers uitgenodigd hun stem uit te brengen op hun favoriete initiatief. De komende tijd gaan we in ieder geval in gesprek met: de Vitaliteitsweken van KBO Brabant, Voedselkantine Almere, Jong en Oud in het Water en het Land van Cuijk (zorgcirkels). Zij waren de grote publieksfavorieten.
Wij willen alle deelnemers danken voor hun komst en actieve bijdrage. Het was een goed begin.
Wil je een bijdrage leveren of ken je een goed initiatief uit jouw omgeving waar je heel Nederland kennis mee wil laten maken? Deel het met ons via nederlandgezonder@vgz.nl

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam