IkHerstel-app is meest innovatieve zorgidee van Nederland

01-06-2021
Een speciale app die patiënten voor en na hun operatie relevante informatie en een persoonlijk herstelplan geeft, heeft de Zinnige Zorg Award 2021 gewonnen. Dit is gisteravond (dinsdagavond 1 juni 2021, redactie) bekendgemaakt door VGZ, de organisator van de prijsuitreiking. Een recordaantal van ruim zestienduizend mensen uit heel Nederland stemde mee in de selectierondes van de prijs.

Winnaar is daarmee dit jaar Amsterdam UMC geworden, de bedenker van de app, die gezien wordt als een ‘digitale persoonlijke coach’. Deze ondersteunt de patiënt tijdens het zorgtraject en de arts kijkt op afstand mee naar de voortgang van het herstel. Dat geeft de patiënt zoveel vertrouwen en hulp dat het herstelproces 5 tot 14 dagen sneller blijkt te verlopen.

“We wilden de patiënten beter begeleiden rondom een operatie”, aldus een medewerker van het Amsterdam UMC. “Heel concreet met de beantwoording van vragen als ‘wanneer mag ik weer fietsen?’ of ‘wanneer mag ik weer wat tillen?’. Door betere informatievoorziening, via deze app, blijkt de patiënt minder onzeker en heeft minder pijn. En mag hij sneller naar huis.”

Ook werden de Zilveren en Bronzen Zinnige Zorg Award uitgereikt. De Zilveren Award ging een nieuwe manier van pijnstillen bij darmoperatie ontwikkelt door het VieCurie Ziekenhuis. Door een dun slangetje komt er continue een pijnstillen middel in de wond. Patiënten kunnen zo sneller uit bed en hebben minder pijn. Ze herstellen sneller en kunnen eerder naar huis. De jury prees de winnaar: 'Vooral omdat het een maatschappelijk probleem rondom opiaten en de verslavende werking daarvan heel goed adresseerd. Daarnaast is het geweldig dat patiënten sneller herstellen.'

De Bronzen Award ging naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een slimme, lichtgevende zak waarin pasgeboren baby's met geelzucht thuis behandeld kunnen worden. Kersverse ouders kunnen zo hun kind direct na de geboorte mee naar huis nemen. De jury was te spreken over hoe goed het Jeroen Bosch Ziekenhuis nu a bezig is met het opschalen van dit idee. 

Ook andere opvallende initiatieven van Nederlandse bodem scoorden hoog bij het Nederlandse publiek. Zo was er een nominatie voor een nieuwe manier van werken in het Radboudumc uit Nijmegen. Die helpt bij het beter en sneller beoordelen van de prostaat op de aanwezigheid van kanker. Een MRI-scan vervangt pijnlijke weefselprikken die na de MRI vaak niet meer nodig blijken.

De Zinnige Zorg Award is een jaarlijkse award voor initiatieven die de zorg beter en toekomstbestendig maken. Zorgverzekeraar VGZ geeft met de prijs een blijk van waardering voor alle zorgverleners die zich inzetten voor zorgvernieuwing. Zorgverleners komen zelf met vernieuwende ideeën die beter zijn voor de patiënt tegen lagere kosten. VGZ stimuleert andere zorginstellingen om deze oplossingen over te nemen.

Uit ruim 200 ideeën zijn dit jaar veertien initiatieven genomineerd. Een totaal van 16.602 mensen uit heel Nederland heeft gestemd op één van deze veertien. Uiteindelijk resulteerde dat in een top vijf. Uit die top vijf heeft een vierkoppige jury die de zorg, patiënten en VGZ vertegenwoordigen, gisteravond de winnaar gekozen. De winnaar ontvangt prijzengeld om te besteden aan het verder ontwikkelen van zijn idee.


  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam