Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis geven akkoord voor snelle toets transformatieplan Dijklander Ziekenhuis

19-02-2024

Het Dijklander Ziekenhuis heeft van zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis een positieve beoordeling ontvangen voor de snelle toets van het ingediende transformatieplan. In het Integraal Zorg Akkoord (IZA) zijn onder andere afspraken gemaakt over hoe zorgverleners samen met zorgverzekeraars plannen kunnen ontwikkelen voor impactvolle transformaties in de zorg. Het plan beschrijft de aanpak van het Dijklander Ziekenhuis om de groeiende zorgvraag en het tekort aan personeel op te vangen door te investeren in het inrichten van passende zorgpaden, slimme inzet van medewerkers en zorgprofiel en locatieprofilering.

Anne Neevel, innovatiemanager bij Coöperatie VGZ: “Met het Dijklander werken we al meerdere jaren intensief samen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de ziekenhuiszorg in de regio West-Friesland en Zaanstreek Waterland binnen het Netwerk Zinnige Zorg. Ook met dit IZA-plan zetten we daar gezamenlijk vol op in en met de goedkeuring van de snelle toets is een belangrijke stap gezet. We ondersteunen het Dijklander dan ook volop bij de verdere uitwerking en uitvoering van het transformatieplan.”

Toegankelijke zorg

Centraal staat het waarborgen van de toegankelijke zorg tegen een achtergrond van een groeiende en complexer wordende zorgvraag en een stijgend personeelstekort. Het huidige tekort leidt nu al tot knelpunten in het ziekenhuis en de verwachting is dat het personeelstekort verdrievoudigt in 2032. Het Dijklander Ziekenhuis geeft prioriteit aan het voorkomen van een nog groter tekort aan cruciale zorgmedewerkers door te investeren in drie pijlers: inrichten van passende zorgpaden, slimme inzet van medewerkers en zorgprofiel en locatieprofilering.

Willem Wiegersma, voorzitter van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis: “We zijn blij met de positieve uitslag van de snelle toets. Wij hebben de afgelopen jaren al veel gedaan om de zorg toegankelijk te houden. In dit transformatieplan bouwen we daarop voort.”

De zorgtransformatie wordt mede mogelijk gemaakt door initiatieven op het gebied van digitale innovatie, huisvesting, slim capaciteitsmanagement en duurzaamheid. De positieve beoordeling van de snelle toets is de eerste stap. Later dit jaar volgt de beoordeling op het daadwerkelijke plan.

Samenwerking

Naast de eigen inspanningen om de zorg anders te organiseren en de toenemende zorgvraag regionaal op te vangen, werkt het Dijklander Ziekenhuis samen met andere zorginstellingen in de regio. Zo participeren ze o.a. in het Regioplatform en nemen ze deel aan de ontwikkeling van de Regioplannen Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam