Palliatieve zorg-app voor huisartsen wint VoorGoedeZorg

23-05-2014
Marije Brüll van Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant heeft gisterenavond de ideeënwedstrijd VoorGoedeZorg van zorgverzekeraar VGZ gewonnen. Dit jaar was het thema van de wedstrijd ‘palliatieve zorg’ ofwel de zorg voor mensen in de laatste levensfase. 
Het idee ‘Regionale app Palliatieve zorg voor huisartsen’ werd door de jury bestempeld als het beste idee van de avond. Met de app wil Marije  vooral de huisarts handige ondersteuning bieden bij de zorg in de laatste levensfase. VGZ helpt de winnaar met de ontwikkeling, uitvoering en het uiteindelijk in de markt zetten van de app. De finale vond gisteravond plaats bij CitySense in Utrecht. Jort Kelder presenteerde de wedstrijd.

Het winnende idee: een praktische app voor huisartsen


De  ‘Regionale app palliatieve zorg voor huisartsen’ kwam gisterenavond als winnaar van VoorGoedeZorg  uit de bus. De app ondersteunt huisartsen bij complexe problematiek in een solistische thuisomgeving. De app geeft praktische en directe ondersteuning bij het verlenen van palliatieve zorg. Winnares Marije Brüll van Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant: “Een huisarts heeft meestal weinig ervaring met palliatieve zorg. Onze app gaat hierbij helpen, met praktische regionale informatie. Zoals handige telefoonnummers en tips. Zo kunnen we de kwaliteit van de palliatieve zorg én de kwaliteit van het laatste beetje leven verhogen.

“We kijken uit naar de samenwerking”


Marije Brüll had niet verwacht te winnen: “Het is een ongelofelijke verrassing, al waren we natuurlijk overtuigd van ons idee. We hebben de app samen met ons hele netwerk bedacht. En we kijken er naar uit om de app samen met VGZ, de huisartsenkring Zuidoost Brabant en Stichting KOH verder te ontwikkelen.”

Vijf finalisten


De wedstrijd VoorGoedeZorg met als thema palliatieve zorg kende 71 inzendingen. Vervolgens werden door een deskundige commissie 15 halve finalisten bepaald, die hun idee mochten pitchen bij VGZ. De 5 beste pitches gingen door naar de finale van gisterenavond in Utrecht. De finalisten kregen ieder vijf minuten om hun idee te presenteren. Uiteindelijk wees de jury de Palliatieve zorg-app aan als het winnende idee.


De jury

De jury bestond uit Ab Klink (Raad van Bestuur VGZ), Prof. Dr. Kris Vissers (hoogleraar Palliatieve Zorg Radboudumc, Chantal Holtkamp (directeur VPTZ), Wilna Wind (directeur NPCF) en Frank Elion (Divisievoorzitter Commercie VGZ). Juryvoorzitter Ab Klink: “Het was een lastige keus,  maar deze app helpt patiënten, huisartsen én andere zorgverleners. Die combinatie zorgt voor de eerste prijs”.

Palliatieve zorg


De ideeënwedstrijd VoorGoedeZorg kent jaarlijks een ander thema binnen de gezondheidszorg. Dit jaar was het thema palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg voor mensen die niet meer beter worden. En waarschijnlijk binnen enkele dagen tot maanden overlijden. De zorg in deze fase is bedoeld om het leven met de ziekte en het sterfbed zo comfortabel mogelijk te maken. 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam