Nieuwe soort borstprothese in de basisverzekering

02-07-2021
Zorgverzekeraar VGZ gaat vanaf vandaag starten met een proef om een externe borstprothese van ander materiaal dan siliconen vanuit de basisverzekering te vergoeden. Het gaat volgens de makers om een hulpmiddel dat ‘het gat opvult tussen lingerie en een prothese’. Tot dusver worden in Nederland vooral borstprotheses van siliconen vergoed.


'We kozen hiervoor vanwege de laagdrempeligheid en omdat dit niet zo beladen is als een prothese van siliconen', aldus Marjo Vissers-Kuijpers, Chief Health Officer bij Coöperatie VGZ. 'Bovendien kun je er intensief mee sporten en zelfs mee zwemmen. Vrouwen die bij ons verzekerd zijn, kunnen nu kiezen; de traditionele siliconenprothese of deze zogenoemde Qup.' De Qup is gemaakt van polyurethaan en katoen. Hij is lichtgewicht en reguleert vocht goed.

Tennisbaan

Initiatiefnemer van de Qup zijn Clary Scheres en Suzanne Kemps van het bedrijf ProudBreast. Suzanne, die een borst moest missen nadat bij haar borstkanker werd geconstateerd, trof Clary in 2017 op de tennisbaan.
De twee raakten aan de praat en Suzanne vertelde dat ze bezig was met het ontwikkelen van een nieuw type borstprothese. Suzanne liet zich daarbij adviseren door vrouwen die in dezelfde situatie zaten. Clary, ondernemer, haakte aan om samen het product op de markt te brengen.

Dankbaar

Kort nadat de eerste Qups verkocht werden, na drie jaar ontwikkelen en experimenteren, bleek de borstkanker van Suzanne uitgezaaid. Begin 2021 overleed ze. Clary ging alleen verder. 'Suzanne en ik hebben aan de wieg gestaan van deze prothese, die tussen het modieuze en het medische in zit. Ik ben heel dankbaar dat het gesprek op de tennisbaan hiertoe heeft geleid. Want dit is iets waar vrouwen zonder borsten mee geholpen zijn.'
Het experiment gaat zes maanden duren. Daarna wordt deze nieuwe prothese bij voldoende interesse en klanttevredenheid definitief vergoed uit de basisverzekering.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam