Negen genomineerden Zinnige Zorg Award 2019 bekend

02-05-2019

Maar liefst negen genomineerden dingen mee naar de publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen. Daarvoor zijn vooruitstrevende ideeën nodig die de patiënt centraal zetten en die gepaard gaan met minder kosten, omdat verspilling en overdaad worden gemeden. Het kan immers eenvoudiger, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt. VGZ zet ze graag in de schijnwerpers.  

De negen genomineerden zijn:

 1. Bernhoven ziekenhuis (Uden)– Kindvriendelijk gips bij gebroken pols 
  Softcast gips kan tegen water en wordt eenvoudig zelf verwijderd als de breuk is genezen. Ideaal dus voor kinderen! Dit scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken. 

 2. Vincent van Gogh voor GGZ (Venray)- Behandeling met beeldbellen 
  Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Bij Vincent van Gogh gaat 66% van de cliënten al na 8 (ipv 16) weken naar huis om daar de behandeling voort te zetten.

 3. Vivent (Rosmalen) – Zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging
  Een praktische ‘zelfredzaamheidskoffer’ verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig.

 4. WarmThuis (Alkmaar) – Mantelzorgers ontlast door logeerhuis
  Door WarmThuis worden mantelzorgers ontlast zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen  hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Demente cliënten wonen zo’n negen maanden langer thuis.

 5. Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) – Minder complicaties na darmoperatie
  Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.

 6. Rivas Zorggroep (Gorinchem) – Telefonisch consult met ziekenhuis helpt huisarts
  De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

 7. Radboudumc (Nijmegen) – Geen algehele narcose meer nodig voor angstige patiënten
  Angstige patiënten hoeven geen narcose meer, maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep dankzij sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, kan ook prima op een polikliniek in plaats van de operatiekamer, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis. 

 8. Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) – Thuiszorg niet nodig voor stoma
  Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is.

 9. Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht)– Zorg aan huis bij patiënt met kanker voor toedienen medicijnen
  Het toedienen van belastende medicijnen tegen botcomplicaties gebeurt thuis. De patiënt blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis.  

Het Nederlandse publiek bepaalt de finalisten

Stemmen op een van de initiatieven kan vanaf 13 mei tot 2 juni via deze website.
Een deskundige jury beoordeelt op dinsdagavond 4 juni de drie winnaars. Er zijn drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar, 5.000 euro voor nummer twee en 2.500 euro voor de derde plaats. Met het geld kunnen de zorgaanbieders hun zinnige zorg initiatief verbeteren. 

Successen van eerdere winnaars

In 2018 won het project VerpleegThuis van thuiszorgorganisatie Vierstroom. Zowel alle verpleegzorg als de persoonlijke verzorging werd in één pakket en op maat aangeboden. Thuiszorgmedewerkers doen zelfs de was of drinken een kopje koffie mee.

De winnaar van 2017 was het Albert Schweitzer ziekenhuis met ‘Breast Clinic’. Binnen één uur weet vierentachtig procent van de patiënten dat ze géén borstkanker hebben en de polibezoeken bij chirurgie worden fors gereduceerd. Dit Zinnige Zorg initiatief is inmiddels door elf andere ziekenhuizen geïmplementeerd.

Contact met woordvoering
Coöperatie VGZ
 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • UMC Zorgverzekering
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam