Minder overstappers dan vorig jaar

20-12-2013
Minder Nederlanders maken dit jaar de overstap van zorgverzekeraar, dat is de belangrijkste conclusie na bestudering van de cijfers tot nu toe van zorgverzekeraars Univé en VGZ en een onderzoek onder het verzekerdenpanel van onderzoeksbureau Nivel. Het onderzoek is een belangrijke graadmeter voor het uiteindelijke landelijke overstappercentage. Dit jaar lijken meer Nederlanders voor de traditionele merken te kiezen of te blijven bij deze merken. De prognose is dat ongeveer 5,5% van de Nederlanders kiest voor een nieuwe zorgverzekeraar, vorig jaar lag dit cijfer nog op 7,2%. 
De trends rondom overstappen zijn de voorbije periode uitvoerig besproken in de media. Vaak werd als bron een van de vergelijkingssites opgevoerd. In het AD van 11 december  j.l. werd bijvoorbeeld gemeld dat mensen massaal hun eigen risico verhogen (11%) en hun aanvullende verzekering opzeggen (21%). Univé herkent dit beeld niet. Het aantal mensen dat het eigen risico verhoogt is tot op heden te verwaarlozen (+0,1%).“Wij zien dat de verzekerden die vorig jaar kozen voor een verhoogd eigen risico, deze nu juist verlagen (4,25%). Mensen winnen informatie in, wegen af en kiezen bewust voor een zorgverzekering die bij hun persoonlijke situatie past”, aldus Conrad Rombout bestuurder van Univé.

Het aantal mensen met een aanvullende verzekering neemt heel licht af (-1,1%). Koos in 2012 bij VGZ nog 82,9% van de mensen voor een aanvullend pakket, nu in 2013 zakt dit percentage naar 81,8%. Van de mensen die kiezen voor een nieuwe zorgverzekering kiest 5% voor een selectief polis en 21% voor een internetpolis zoals bijvoorbeeld Bewuzt van VGZ en Zekur van Univé.

Het onderzoek van Univé en VGZ geeft  een betrouwbaarder beeld dan de cijfers van vergelijkingssites, aldus Frank Elion, divisievoorzitter commercie van VGZ: “ Deze sites zien slechts een beperkt deel van de markt. De bezoekers van deze sites kiezen in de regel vaker voor een hoog eigen risico en zeggen eerder hun aanvullende verzekering op. Overigens zien we dat ook het aantal mensen dat via een vergelijkingssite een zorgverzekering sluit daalt”.  

Naar verwachting zullen ongeveer een miljoen Nederlanders dit jaar kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Hiervan gaat een op de drie de komende dagen ‘winkelen’ op zoek naar de beste keus. Ongeveer 300.000 overstappers maken traditioneel hun keuze tussen kerst en oud en nieuw.
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam