Manteling Middelburg wint Alice van Laar-prijs 2019

03-10-2019
Op 2 oktober is de jaarlijkse Alice van Laar-prijs, door Kees Hamster van Coöperatie VGZ en Mirjam Diderich van JMZ-Prouitgereikt aan Manteling Middelburg voor het initiatief “Bouw geen muur om je heen”. Coöperatie VGZ financiert deze prijs, die genoemd is naar de oprichter van JMZ-Pro, omdat ze jonge mantelzorgers een warm hart toedraagt.  

“Bouw geen muur om je heen”

Ruim 80 jonge mantelzorg professionals, gemeente adviseurs en beleidsmakers kwamen op naar VGZ in Arnhem voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van JMZ-Pro (Jonge Mantelzorg Professionals). Een bijeenkomst bedoeld om de veerkracht en het welzijn van de lerende en studerende jonge mantelzorgers te bevorderen. Na een pitch van de campagne #ikbenOpen en enkele inspirerende lezingen en workshops, reikte Kees Hamster de innovatieprijs van JMZ-Pro uit. Deze prijs, de Alice van Laarprijs, wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve ondersteuningsinitiatief gericht op jonge mantelzorgers. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan Manteling Middelburg voor het initiatief “Bouw geen muur om je heen”. Coöperatie VGZ financiert deze prijs, omdat Coöperatie VGZ de enorme inzet van deze kwetsbare groep kinderen/jongeren waardeert en wil bijdragen aan de gezondheid van het zieke of gehandicapte familielid én zijn mantelzorger.

Aandacht voor jonge mantelzorgers

De kinderen/ jong volwassenen staan er vaak zelf niet bij stil; dat je als je thuis zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid ook mantelzorgers bent. Ze nemen taken en verantwoordelijkheden op zich die eigenlijk niet bij hun leeftijd passen. Deze mantelzorgers worden vaak over het hoofd gezien, omdat de aandacht van de omgeving en hulpverleners uit gaat naar het zieke of kwetsbare familielid. Met alle gevolgen van dien. Artsen, scholen, gemeenten en GGZ-zorgverleners kunnen deze kinderen helpen met informatie en ondersteuning. Ook contact met andere jonge mantelzorgers en respijtzorg kunnen verlichting bieden.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam