Keuzehulp informeert over thuismeten bij hartfalen

11-01-2024
Dankzij een samenwerking tussen zorgprofessionals van het Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, de Patiëntenfederatie, Harteraad, Patiënt+ en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ is de online keuzehulp ‘Thuismeten bij hartfalen’ nu 3 jaar lang gratis beschikbaar voor alle Nederlanders met hartfalen. Ongeacht waar ze verzekerd zijn. Ook zorgprofessionals kunnen gratis gebruikmaken van de keuzehulp en deze aanbieden aan patiënten.  

Wat doet de keuzehulp?

De online tool informeert patiënten in een paar stappen over thuismonitoring voor hartfalen plus de voor- en nadelen daarvan en of het past bij een patiënt. Patiënten kunnen gebruikmaken van de keuzehulp via de website en in de app van VGZ en op de website van Patiënt+ en de betrokken ziekenhuizen.

Wessel Nieuwenhuys, Nederlands Hart Netwerk: "De keuzehulp kan de patiënt op makkelijke wijze informeren of zij wel of geen gebruik willen maken van Thuismeten. Hierdoor kan de keuzehulp de zorgprofessional ook helpen, aangezien meer patiënten bij aanvang al meer kennis zullen hebben over Thuismeten."

Hartfalen is een ernstige en chronische ziekte die veel voorkomt. Uit gegevens van de Hartstichting blijkt dat in Nederland naar schatting zo’n 241.300 mensen met hartfalen leven. Bijna 90% daarvan is 65 jaar of ouder. Ook is er een grote groep Nederlanders die rondloopt met hartfalen zonder dat zij hier weet van hebben, ruim 255.000 mensen. Uit de praktijk blijkt dat thuismonitoring op het vlak van hartfalen patiënten een geruster gevoel geeft, de patiënt minder naar het ziekenhuis hoeft voor controles, de patiënt minder snel verslechterd en daardoor kunnen opnames worden voorkomen.

Samen beslissen met de cardioloog

Uit onderzoek van VGZ onder haar verzekerden blijkt dat mensen met hartfalen en hun naasten vaak angstig en onzeker zijn als ze de diagnose hartfalen hebben gekregen of na een opname in het ziekenhuis weer naar huis gaan. Thuismonitoring biedt hier enorme voordelen. Uit onderzoek blijkt dat de patiënt zich er vaak veiliger bij voelt en dat het leidt tot minder ziekenhuisopnames. Juist de keuzehulp kan patiënten helpen door hen te wijzen op de voor- en nadelen van thuismeten en inzicht te geven of telemonitoring bij hen past.

Evelynn Conrads, marketeer en projectleider digitale zorg bij het CWZ: “Het was goed om met verschillende partijen mee te denken in de ontwikkeling van de keuzehulp hartfalen. Dit past ook bij onze CWZ ambities ‘partner van de patiënt’ en waardevolle & zinnige zorg.”

Keuzehulp biedt potentie voor andere chronische aandoeningen

De zorgprofessionals van de betrokken partijen wijzen patiënten al actief op de keuzehulp. Niet alleen voor hartfalen biedt de keuzehulp uitkomst. Zodra er een standaardversie voor een keuzehulp thuismeten wordt ontwikkeld kan deze worden ingezet voor allerlei andere chronische aandoeningen. VGZ zet zich er samen met de betrokken partijen volop voor in om de keuzehulp onder de aandacht te brengen bij patiënten en zorgprofessionals in Nederland.

Jacqueline Batenburg, innovatiemanager bij VGZ: “Vanuit VGZ hopen wij dat deze keuzehulp patiënten met hartfalen zo goed informeert, dat patiënten actief gaan kiezen voor telemonitoring en daardoor minder stress en onzekerheid ervaren. In de tussentijd willen we vanuit VGZ, gezamenlijk met een aantal partijen de implementatie en effecten van de toepassing van deze keuzehulp gaan meten.”

 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam