Experiment in Nederland: Peperdure medicijnen in draagbare mini-kluis

05-04-2021
In Nederland start vandaag een nieuwe fase in een project om verspilling van extreem dure medicijnen tegen te gaan. Een aantal patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg kan vanaf vandaag een klein kastje mee naar huis krijgen. Daarin kunnen als onderdeel van hun kuur enkele van de kostbaarste medicijnen van het land worden bewaard. Jaarlijks wordt nu naar schatting ruim 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid.

Het pilotproject, mede gefinancierd door zorgverzekeraar VGZ, draait om een kastje van 16 centimeter breed, 12 centimeter hoog, 26 centimeter lang en bijna 1500 gram zwaar. De temperatuur binnen wordt gecontroleerd zodat veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelen gegarandeerd zijn en ongebruikte medicijnen terug kunnen naar de
apotheek en opnieuw kunnen worden uitgegeven.

Patiënten drukken op een knop om een pil te ontvangen. Het apparaat, met de naam ‘Meds Safe’, wordt in eerste instantie ingezet voor medicijnen tegen kanker.

Een aantal van die medicijnen is extreem duur, tot wel €1500 per pil. Dat kan neerkomen op € 80.000 per patiënt per jaar. Het komt echter regelmatig voor dat behandelingen voortijdig worden gestopt. Omdat de patiënt toch overlijdt. Of omdat de arts besluit over te stappen op een andere dosering of een ander geneesmiddel. Hierdoor worden er nu medicijnen weggegooid terwijl premiebetalers ervoor betaalden.

“Deze pilot dient om te laten zien dat er een manier is om dit soort verspilling tegen te gaan”, aldus VGZ-beleidsontwikkelaar Nadine The. “We geloven hierin en willen met dit project het bewijs leveren. Niet in de laatste plaats omdat we door de huidige wet- en regelgeving de farmaceutische bedrijven moeten betalen voor dit soort verkwisting. Hier kan andere zorg van worden betaald.” De medicijnen die vanaf dinsdag in de ‘mobiele apotheek’ worden bewaard zijn lenalidomide. Een kuur van 21 pillen kost circa € 6000.

Een van de bedenkers van de nieuwe aanpak is ondernemer Hans van Rooij. “Dit is in feite een verlengstuk van de apotheek waar je het haalt”, aldus Van Rooij, mede-initiatiefnemer van ReMediZ, de firma die het apparaat ontwikkelde. “Hiermee hou je ongebruikte medicijnen goed en kunnen ze later opnieuw worden uitgegeven.”

Van Rooij had enkele jaren geleden professioneel gezien nog niets met medicijnen. De kiem voor een professionele overstap voor de voormalig interim-manager werd echter gelegd toen hij aan het ziekbed van zijn schoonmoeder stond en toevallig zag op de verpakking van haar 28 pillen dat die in totaal € 3000 kostten. De behandeling werd echter gewijzigd, de pillen werden overbodig. ‘Druk maar uit de strip en spoel ze door de wc’, zei de arts tegen Van Rooijs’ schoonmoeder. Tegen dit soort praktijken wilde hij iets ondernemen.

Nederland timmert internationaal aan de weg met het bedenken van oplossingen om medicijnverspilling tegen te gaan. Een aantal weken geleden kwam het Radboudumc, dat ook betrokken is bij het project, met het nieuws dat het experimenteert met een bewaarzak met een temperatuurchip zodat dure kankermedicijnen goed blijven. Eerder onderzoek liet zien dat circa veertig procent van de geneesmiddelenverspilling is te voorkomen
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam