Faillissement MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen

09-11-2018

Het faillissement van het MC Slotervaart (Amsterdam) en de MC IJsselmeerziekenhuizen (MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten) is een feit. Dit heeft grote impact op de ziekenhuizen zelf én op onze verzekerden. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen doen er alles aan om de zorg voor onze verzekerden voort te kunnen zetten. Zodat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Veelgestelde vragen voor verzekerden

 

1. Ik ben onder behandeling bij Slotervaartziekenhuis/MC IJsselmeerziekenhuizen – wat betekent dit voor mij? 

Wij snappen dat deze berichtgeving veel vragen bij u oproept. Er komt steeds nieuwe informatie beschikbaar. We proberen u zo goed mogelijk te informeren op basis van de informatie die we nu hebben. Het is raadzaam om de website van uw ziekenhuis in de gaten te houden.

MC Slotervaart

Als de situatie zich voordoet dat u van MC Slotervaart moet worden overgedragen naar een ander ziekenhuis, kunt u worden opgevangen. De artsen van het MC Slotervaart zijn actief betrokken bij de overdracht van de patiënten. Zij kennen de patiënten en dragen zorg voor een warme overdracht.

MC IJsselmeerziekenhuizen

Vooralsnog kunt u hier gewoon terecht met uitzondering van de specialismen verloskunde en kindergeneeskunde. Kinderen worden momenteel overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio. Wel zijn er afwijkende openingstijden voor de spoedeisende hulp in het MC IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. Kijk voor meer informatie op www.mcgroep.com/nieuws. Tijdens sluitingstijd zal de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in de regio deze zorg overnemen.


2. Kan ik nu nog wel naar Slotervaartziekenhuis/MC IJsselmeerziekenhuizen?

MC Slotervaart

MC Slotervaartziekenhuis is voor nieuwe patiënten gesloten. Voor spoedeisend en planbare zorg. 

MC IJsselmeerziekenhuizen

Vooralsnog kunt u hier gewoon terecht met uitzondering van de specialismen verloskunde en kindergeneeskunde. Wel zijn er afwijkende openingstijden voor de spoedeisende hulp in het MC IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. Kijk voor meer informatie op www.mcgroep.com/nieuws. Tijdens sluitingstijd zal de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in de regio deze zorg overnemen.

3. Ik heb een verwijzing voor Slotervaartziekenhuis/MC IJsselmeerziekenhuizen, maar wil naar een ander ziekenhuis.

Heeft u een verwijzing voor eerste afspraak bij Slotervaartziekenhuis/MC IJsselmeerziekenhuizen en wilt u nu liever naar een ander ziekenhuis? Dan kan ik u in contact brengen met een van onze zorgadviseurs. Zij helpen u bij het vinden van een ziekenhuis in de buurt waar u snel terecht kunt met uw zorgvraag. De afdeling Zorgbemiddeling van VGZ is bereikbaar op 088 - 131 16 11 tijdens werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.


4. Hebben jullie dit niet zien aankomen? VGZ betaalt immers aan de Slotervaartziekenhuis/MC IJsselmeerziekenhuizen

Het is bekend dat de financiële situatie van deze ziekenhuizen al langer zorgelijk is. Daarover zijn we continu in gesprek. Maar deze ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor hun geldzaken. Deze snelle verdere verslechtering konden wij niet zien aankomen. De precieze oorzaken van deze situatie kennen wij niet. Hierover is het nodige in de media gezegd. Hierover doen wij verder geen uitspraken


5. Op welke termijn is er meer duidelijkheid over het vervolg? 

Dat kunnen we nu helaas niet zeggen. Wij zijn, samen met de andere zorgverzekeraars, in gesprek met de ziekenhuizen om de zorg voor onze verzekerden voort te kunnen zetten. 

6. Wordt mijn behandeling vergoed wanneer ik naar een ander zorgaanbieder ga? 

Alle ziekenhuizen die nu de zorg overnemen zijn door coöperatie VGZ gecontracteerd. Ook als uw behandeling in een ander ziekenhuis plaats vindt wordt deze gewoon vergoed. 

Actuele informatie en contact

Houd onze website in de gaten voor de meest actuele informatie. Wanneer er meer duidelijkheid is, passen we de informatie op deze pagina aan.