Digitalisering met blockchain maakt administratie kraamzorg efficiënter

14-06-2018

Coöperatie VGZ wil echt iets doen aan onnodige administratie voor de patiënt en de zorgaanbieder. Digitalisering met blockchain kan hier zeker een bijdrage aan leveren. Dat blijkt uit een praktijkproef in de kraamzorg, geïnitieerd door VGZ en Zorginstituut Nederland. 

Met de praktijkproef onderzochten we wat het gebruik van blockchaintechnologie betekent voor de administratieve processen in de kraamzorgpraktijk. De kraamzorg voor Nederlands eerste ‘blockchainbaby’s’ is inmiddels afgesloten en de resultaten van de proef zijn bekend. Belangrijke conclusie is dat het proces voor registratie van kraamzorguren transparanter en efficiënter kan door digitalisering met inzet van blockchaintechnologie. 

Deelnemers enthousiast over de resultaten

De deelnemers aan de proef - verzekerden,  kraamzorgaanbieders en VGZ - zijn enthousiast over het extra inzicht, de bewustwording en de regie die onder verzekerden ontstaat. “De praktijkproef heeft laten zien dat een dergelijke digitalisering de administratieve lasten binnen de kraamzorg kan verlichten,” aldus Hugo te Kaat, innovatiearchitect bij Coöperatie VGZ. “Al is dat waarschijnlijk ook te behalen zonder de specifieke inzet van blockchain technologie.”

Minder administratieve lasten voor kraamzorg

Aan de praktijkproef deden ongeveer 30 kraamgezinnen en 30 -verzorgenden mee van de kraamzorgaanbieders LiemersCare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA. Zij hielden voor de proef de urenregistratie bij in de blockchaintoepassing ‘Mijn Zorg Log’. “Het gebruik van Mijn Zorg Log vind ik helemaal passen bij deze tijd, het is handig en makkelijk”, aldus kraamverzorgende Linda van As van Kraamzorg Zuid-Gelderland. Wim Peters, directeur Kraamzorg LiemersCare: “Het systeem geeft ons als kraamzorg een aantal voordelen, zoals afname van administratieve last. Bij schaalvergroting en adoptie door grote zorgverzekeraars kan dit doelmatigere en efficiëntere inzet van zorg realiseren.”

VGZ wil zorgverleners blijven helpen bij verdere digitalisering 

VGZ staat voor Zinnige Zorg en het verminderen van administratieve lasten. Het digitaliseren  van bepaalde processen draagt daar zeker ook aan bij. Te kaat: ‘Vanuit VGZ hebben we nog geen concrete plannen om blockchain in te zetten. Wel hebben we de intentie om zorgverleners te helpen bij verdere digitalisering van administratieve processen. Hiervoor starten we een programma op, waarbij we de uitkomsten van de praktijkproef gebruiken om de mogelijke effecten te laten zien. Daarnaast zullen we het vanuit innovatieperspectief nauw blijven volgen!”

Meer informatie

Voor meer informatie over de praktijkproef en de resultaten van de proef verwijzen we graag naar de speciale website van Zorginstituut Nederland: www.blockchainindezorg.nl/kraamzorg

 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam