De huisarts op je telefoon en je eigen leefstijl-coach

Welke slimme oplossingen voor gezonder leven biedt VGZ? 

17-12-2021
Nederlanders vinden het belangrijker dan ooit om gezond te leven. Al is dat soms best lastig. Coöperatie VGZ wil helpen door gezonder leven makkelijker te maken. En tegelijk de zorg te blijven vernieuwen. Frank Elion, Chief Member Officer bij Coöperatie VGZ: “We gaan onze leden en hun dierbaren helpen met handige, vernieuwende oplossingen voor gezondheid en zorg. Als coöperatie zonder winstoogmerk doen we dat samen met artsen, zorgverleners, patiëntenorganisaties, de politiek, werkgevers, mantelzorgers en onze leden. Elke dag weer, voor iedereen”. Welke slimme en vernieuwende oplossingen, waardoor mensen makkelijker gezonder kunnen leven, biedt VGZ? Een overzicht.

Elion: ”Wij geloven dat Nederland gezonder wordt en de zorg toekomstbestendig als we onze leden regie geven over hun eigen gezondheid en zorg. We helpen je om gezondheid en zorg zelf te regelen. Dat begint met inzicht. Onze leden kunnen dan zelf beslissen welke (preventieve) behandelingen ze wanneer willen ontvangen. Vanzelfsprekend bieden we ondersteuning en een vangnet aan iedereen die minder zelfredzaam is.”

De huisarts in je broekzak

Elion: “Een van de initiatieven om verzekerden meer regie te geven over hun gezondheid is de Vraag-het-de-huisarts-app. In een pilot met deze app kunnen onze leden in de app hun zorgvragen stellen en beeldbellen met medisch deskundigen van Medicinfo. Waar en wanneer ze dat willen Dat kan ook deels buiten kantoortijden”. Coöperatie VGZ onderzoekt in deze pilot wat deze vorm van huisartsenzorg betekent voor de leden én huisartsen. En of deze oplossing helpt om de werkdruk van huisartsen te verlagen. Zodat de huisarts meer tijd heeft voor patiënten die complexe zorg nodig hebben. De app is beveiligd volgens de wettelijke richtlijnen. Alle communicatie tussen de leden en het medisch team blijft privé.

 De Vraag-het-de-huisarts-app is te vinden bij ‘Zorg’ in de VGZ-app.

Online medicijnservice

In coronatijd blijkt dat steeds meer leden van Coöperatie VGZ medicijnen graag thuis ontvangen. Daarbij zien we ook dat patiënten steeds vaker kiezen voor zorg op afstand. “We starten daarom met een nieuwe service, waarbij leden hun medicijnen online kunnen bestellen en thuisbezorgd krijgen. Daarnaast komt digitaal makkelijk te begrijpen medicijninformatie beschikbaar”, vertelt Frank Elion. “In 2022 bereiden we deze service verder uit met onderdelen die onze leden ondersteunen bij hun medicijngebruik.” Coöperatie VGZ werkt samen met De Nationale Apotheek en MedApp. Het gaat om medicijnen waarvoor de eigen huisarts een recept uitschrijft of om herhalingsrecepten. Bestellen kan via de computer of VGZ Zorg app. Vervolgens worden de medicijnen thuisbezorgd. Door slim voorraadbeheer ontvangen leden op tijd een nieuwe voorraad medicijnen in huis. Het gaat om een extra service. Leden van Coöperatie VGZ kunnen natuurlijk nog steeds fysiek de medicijnen bij een apotheek ophalen, maar hebben nu een extra optie.

De Online medicijnservice is te vinden bij ‘Zorg’ in de VGZ-app.

One-stop-shop voor gezonder leven

”Steeds meer Nederlanders willen werken aan hun eigen gezondheid. En wij helpen onze leden daar graag bij. Op het Gezond Leven Platform bieden we onze leden, maar ook niet-leden, veel (gratis) handvatten voor leefstijl en fysieke en mentale gezondheid. Een one-stop-shop voor gezonder leven”, aldus Elion. Op het platform staan veel interessante webinars voor mantelzorgers en zorgpersoneel. Maar ook een oefenprogramma voor een pijnvrije onderrug, ontspanningsoefeningen en informatie over gezonde voeding en beweging. Maar bijvoorbeeld ook een handige medische app (Skinvision) die je binnen 30 seconden antwoord geeft of dat gekke plekje op je huid verdacht is of niet. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Het gezond leven platform is te vinden onder ‘Zorg’ in de VGZ-app en via www.vgz.nl/gezond-leven.

Simpel ontspannen

“Al jarenlang een van onze bekendste en meest gewaardeerde initiatieven, is de Mindfulness coach app. Deze app helpt je te ontspannen. En wie ontspannen is, heeft vaak minder stress en slaapt beter. Zo’n mooi voorbeeld van een simpele, maar slimme oplossing met enorme impact”, volgens Elion. De app is gratis en heeft oefeningen voor beginners én gevorderden. De app is inmiddels meer dan 1 miljoen keer gedownload en populair onder gebruikers en zorgverleners.

De Mindfulness coach app is te vinden in de appstores.

Digitale leefstijlcoach

In 2022 breidt Coöperatie VGZ de ledenservice op het gebied van gezondheid en zorg verder uit. ”We blijven inspelen op actuele ontwikkelingen en behoeften van onze leden en vanuit de samenleving. Zo gaan we bijvoorbeeld een programma beschikbaar stellen voor mensen met nek- en schouderklachten. Een veelvoorkomende klacht in deze tijd van thuis werken. Ook voegen we het Food First Network toe aan het Gezond Leven Platform. Een soort digitale leefstijlcoach, in de vorm van een app, die je tips geeft over gezonde voeding, maar ook over goed bewegen. Zo wordt gezond leven leuker en makkelijker. Echt gaaf! Tot slot gaan we in 2022 nog meer informatie van het Gezond Leven Platform toevoegen aan de VGZ-app. Hiermee maken we deze waardevolle informatie snel en eenvoudig toegankelijk voor onze leden. Vanzelfsprekend op een veilige manier. Zo helpen we onze leden altijd en overal met de regie over hun eigen gezondheid en zorg”, besluit Frank Elion.

*Dit artikel verscheen 17 december 2021 in een bijlage van TROUW over innovatie in de zorg.
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam