Coöperatie VGZ en ZorgDomein: samen voorop naar toekomstbestendige zorg

16-03-2022
Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn we er om heel Nederland te helpen. Met gezondheid én zorg. Want de zorg is best ingewikkeld. En de route naar passende zorg blijkt soms een pad vol hindernissen. Alleen met elkaar kunnen we die hindernissen overwinnen. Daarom werken we samen met onafhankelijk zorgplatform ZorgDomein. Met elkaar bouwen we aan slimme technologische oplossingen. Zodat patiënten vol vertrouwen hun weg vinden binnen de zorgwereld. Zo kunnen we sneller passende zorg bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Bekijk onze gezamenlijke film om te zien hoe we dat precies doen.

Werken aan toekomstbestendige zorg 

We zijn trots op wat we hebben bereikt. Frank Elion, Chief Member Officer bij Coöperatie VGZ: “Samen met ZorgDomein verbeteren we de patiëntreis. We hebben mooie vooruitgang geboekt. Maar we gaan pas echt een groot verschil maken als meer partijen uit de zorg zich bij het ecosysteem voegen. Ik nodig daarom anderen van harte uit om zich bij ons aan te sluiten.” 

Wat we samen doen met ZorgDomein

Met ZorgDomein werken we aan verschillende onderwerpen om de patiëntreis verder te verbeteren. 

Contractinformatie in een oogopslag zichtbaar

Als zorgverzekeraar zijn we graag transparant. Daarom kunnen verwijzers sinds 1,5 jaar via ZorgDomein zien met welke ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, grote GGZ-instellingen en diagnostiek aanbieders wij een contract hebben. Zo zorgen we er met elkaar voor dat patiënten vooraf duidelijk weten waar ze aan toe zijn. En ze dus een bewuste keuze kunnen maken.    

Betere inzage in actuele wachttijden

Daarnaast hebben we een belangrijke taak om sneller een plek te vinden voor onze verzekerden die wachten op zorg. Om dit zo efficiënt mogelijk te kunnen doen, is inkijk in actuele wachttijden uit 1 bron hard nodig. ZorgDomein biedt die mogelijkheid al langer aan voor verwijzers. Maar sinds kort geven ook steeds meer ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en grote GGZ-instellingen toestemming aan zorgverzekeraars om deze informatie te bekijken via ZorgDomein. Natuurlijk met als doel: patiënten de zorg bieden die nodig is. Deze ontwikkeling willen we graag doorzetten. Daarom maken we ons sterk zodat op korte termijn ook de beschikbare capaciteit voor verpleging, verzorging en thuiszorg voor zorgverzekeraars zichtbaar is in ZorgDomein.  

Gepast verwijzen binnen de GGZ

Ook binnen de GGZ willen we het verschil maken. Iedereen die te maken heeft met GGZ weet dat de lange wachtlijsten een grote uitdaging zijn. Een vaak gehoord probleem zijn verkeerde doorverwijzingen. Met als gevolg dat veel patiënten op een dubbele wachtlijst staan. En langer met hun klachten rondlopen. Samen met huisartsen en GGZ-aanbieders hebben we gekeken hoe we hen beter kunnen ondersteunen bij het bepalen van het medisch kader. Daarnaast worden de persoonlijke voorkeuren van de patiënt duidelijk uitgevraagd. Hierdoor wordt de patiënt doorverwezen naar de juiste wachtlijst voor de best passende behandelaar. En dus eerder geholpen. Daarmee verkorten we ook de wachtlijsten.  

Sluit u aan bij onze missie

Staat u er ook voor open om nieuwe wegen te zoeken naar passende zorg? Sluit u dan aan bij onze missie! 
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam