Catharina Ziekenhuis wint Gouden Zinnige Zorg Award

04-06-2019
Het Catharina Ziekenhuis heeft met het initiatief ‘Thuiszorg niet nodig met stoma’ dinsdagavond 4 juni de gouden Zinnige Zorg Award 2019 gewonnen. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is. En dat op een veilige manier en vol zelfvertrouwen. Met de awards erkent zorgverzekeraar VGZ de inspanning van zorgverleners om te komen tot zinnige zorg. Dat is betere zorg met meer aandacht voor de patiënt tegen lagere kosten, gedragen door zorgaanbieders. Ruim 11.000 mensen bepaalden mede de winnaars van de Zinnige Zorg Award.
Het Nederlandse publiek stemde dit voorjaar op negen zorgvernieuwingen die de zorg vooruit helpen én betaalbaar houden. Een vakjury bestaande uit Ab Klink (Lid Raad van Bestuur Coöperatie VGZ), Dianda Veltman (Directeur / Bestuurder Patiëntenfederatie Nederland), Marieke Oldewarris (Directeur De Vierstroom en met Verpleeghuis Thuis de winnaar van de gouden Zinnige Zorg Award 2018) en Geesje Benthem (Ledenraad Coöperatie VGZ) beoordeelde de vijf initiatieven die na de publieksronde als finalist overbleven. ‘Thuiszorg niet nodig met stoma’ bleek tijdens de finale van de Zinnige Zorg Award bij VGZ in Arnhem het meest veelbelovende initiatief en won daarmee – naast de gouden award - 10.000 euro. Met de prijs kan de winnaar verder werken aan innovatie in de zorg.'

Juryrapport

Volgens de jury klopt dit initiatief van begin tot aan het eind. “Het belang van de patiënt staat duidelijk voorop en als je het voor elkaar krijgt om vier maanden thuiszorg te besparen, dan ben je volgens ons de terechte winnaar van deze gouden Zinnige Zorg Award”, aldus Marieke Oldewarris.  Ook roemde de jury de eenvoud waarmee het initiatief kan worden overgenomen, de systematische aanpak vanaf de start, de vermindering van complicaties en de duidelijke kostenbesparing.  

Zilver & brons

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis sleepte dinsdag een zilveren award en 5.000 euro in de wacht met het initiatief ‘Zorg aan huis voor patiënt met kanker bij toedienen medicijnen’. De bronzen award en 2.500 euro waren voor Radboudumc met ‘Geen algehele narcose voor angstige patiënten’.

Contact met woordvoering
Coöperatie VGZ
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam