Uitbreiding van het voorkeursbeleid per 1 januari 2021

14-01-2021

VGZ maakt gebruik van een voorkeursbeleid, waarbij we van sommige medicijnen alleen de variant met de laagste prijs vergoeden. Recent hebben wij een aantal nieuwe producten aan ons voorkeursbeleid toegevoegd. In dit nieuwsitem vindt u een korte toelichting op de nieuwe aangewezen producten.

Longmedicatie
Sinds 1 januari 2021 wijzen wij nieuwe voorkeursproducten voor longmedicatie poederinhalatie, namelijk salmeterol/fluticason (Neutec Airmaster) en formoterol/budesonide (Bufoler Easyhaler). De aanwijzing voor salmeterol/fluticason geldt voor zowel nieuwe als bestaande patiënten. De aanwijzing voor formoterol/budesonide geldt alleen voor nieuwe patiënten. Het kan zijn dat een apotheek hierover contact met u opneemt. Eind 2020 zijn apothekers en zorggroepen hiervan op de hoogte gesteld. Mogelijk hebt u dit bericht ook al eerder voorbij zien komen via uw zorggroep.

Diabetesmedicatie
Sinds 1 januari 2021 wijzen wij meerdere biosimilar insulines als voorkeursgeneesmiddel aan voor diabetes patiënten, namelijk insuline isofaan, insuline lispro en insuline aspart. Biosimilars zijn biologische geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof als het origineel. De biosimilars zijn even effectief en veilig als het originele geneesmiddel (biological) en bovendien een stuk goedkoper. Patiënten die voor het eerst insulines gebruiken, dienen te starten met het voorkeursgeneesmiddel. Patiënten die reeds een insuline gebruiken kunnen zorgvuldig omgezet worden. Daarvoor dient wel gebruik gemaakt te worden van de lijst met aandachtspunten van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Het kan zijn dat een apotheek hierover contact met u opneemt. Eind 2020 zijn apothekers en zorggroepen hiervan op de hoogte gesteld. Mogelijk hebt u dit bericht ook al eerder voorbij zien komen via uw zorggroep. Ook is er een bericht met veelgestelde vragen en antwoorden op onze website geplaatst.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam