Start of overname praktijk

Start u een nieuwe huisartsenpraktijk of neemt u een praktijk over? Daar komt veel bij kijken. De LHV deelt veel informatie over het opstarten of overnemen van een praktijk. Wij helpen u graag op weg met de stappen die u moet zetten om een overeenkomst met ons te sluiten.

 Vooraf regelen voor een nieuwe huisartsenpraktijk

Bij het starten of overnemen van een praktijk moet u een aantal dingen vooraf regelen. Zodat u bijvoorbeeld een overeenkomst kunt sluiten en declaraties kunt indienen. 

 1. Vraag een KvK-nummer aan

  Een huisartsenpraktijk heeft een registratie in het KVK-register nodig. Met deze registratie krijgt u ook een KVK-nummer. Wijzigt er iets in de praktijk? Informeer dan bij de Kamer van Koophandel of hiervoor een wijziging in de KVK-registratie nodig is. 
 2. Vraag een AGB-code voor uw praktijk aan bij Vektis

  U heeft voor uw praktijk een AGB-code nodig. Deze kunt u aanvragen bij Vektis. Wij nemen vervolgens uw adresgegevens, e-mailadres en persoonlijke AGB-code over uit het register van Vektis. Het is daarom belangrijk dat u uw gegevens in Vektis regelmatig controleert en bijwerkt als er iets verandert.

  Houd bij het aanvragen van de AGB-code rekening met een doorlooptijd. De actuele doorlooptijd staat vermeld op de website van Vektis.

 3. Meld u aan bij VECOZO

  Om een overeenkomst met ons te kunnen sluiten, moet u aangemeld zijn bij VECOZO. Heeft u zich aangemeld en heeft u uw VECOZO-certificaat ontvangen? Dan kunt u de juiste autorisaties regelen voor het Zorginkoopportaal. 
 4. Meld uw patiënten aan in de Inschrijving op Naam-database (ION)

  De ION-database is een landelijk register waarin alle huisartsen hun patiënten aanmelden. Een patiënt kan in de ION-database ingeschreven staan bij één huisarts. Als huisarts ontvangt u elk kwartaal een inschrijftarief voor elke patiënt die in uw praktijk staat ingeschreven en in de ION-database is aangemeld. 
 5. Geef uw rekeningnummer aan ons door

  Uw rekeningnummer kunt u aan ons doorgeven via het online formulier Rekeningnummer doorgeven of wijzigen. Wij gebruiken dit rekeningnummer om de declaraties op uit te betalen. Vanwege veiligheid en privacy mogen wij deze gegevens niet delen met andere zorgverzekeraars. Daarom moet u zelf uw rekeningnummer ook aan de andere zorgverzekeraars doorgeven.

 Een overeenkomst biedt voordelen

De voordelen van een overeenkomst

In sommige gevallen kunt u geleverde zorg declareren zonder overeenkomst. Bijvoorbeeld een regulier consult. Maar als u een overeenkomst heeft, komt u in aanmerking voor verschillende extra vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan resultaatbeloningen of vergoedingen voor uw praktijkmanagement. Het is ook mogelijk om addenda toe te voegen aan uw overeenkomst. Hiermee kunt u specifieke prestaties bij ons declareren. Meer informatie hierover vindt u bij Overeenkomsten.

Preferente zorgverzekeraar en het volgbeleid

Binnen de huisartsenzorg geldt het volgbeleid. Dat houdt in dat u met de preferente zorgverzekeraar in uw regio een overeenkomst sluit. De andere zorgverzekeraars volgen de afspraken uit deze overeenkomst. Heeft u de overeenkomst geaccepteerd in VECOZO en aangegeven dat wij de preferente zorgverzekeraar zijn? Dan worden de tarieven in deze overeenkomst automatisch doorgegeven aan de andere zorgverzekeraars.

Voorwaarden voor een overeenkomst

Om in aanmerking te komen voor een overeenkomst, gelden er minimumeisen. Deze minimumeisen zijn er om onze verzekerden te garanderen van kwalitatief goede huisartsenzorg. In ons inkoopbeleid leest u wat onze minimumeisen zijn. Ook staat daarin beschreven welke deadlines we hanteren bij het sluiten van een overeenkomst.

 Zo sluit u een overeenkomst

Is VGZ de preferente zorgverzekeraar in uw regio? Dan kunt u een overeenkomst met ons sluiten. We doorlopen een aantal stappen tijdens de contractering. Alle informatie over onze overeenkomsten vindt u op de pagina Overeenkomsten. In ons inkoopbeleid leest u meer over onze minimumeisen en belangrijke deadlines. 

Ook als u een huisartsenpraktijk overneemt, is het nodig om een nieuwe overeenkomst te sluiten. De bestaande overeenkomst kan namelijk niet direct worden overgenomen. Op de nieuwe AGB-code van de praktijk moet een nieuwe overeenkomst worden gesloten.

 Handige tips voor startende huisartsen

Beweeg de tips van rechts naar links

Word lid van een Regionale Huisartsen Organisatie (RHO)

Een RHO ondersteunt huisartsen. Bijvoorbeeld bij het organiseren van ketenzorg, digitalisering van uw praktijk of het vinden van een opvolger. Ook kunt u extra vergoedingen krijgen via de RHO. 

Geef wijzigingen in uw overeenkomst op tijd door

Verandert de praktijk van eigenaar, of wijzigt uw AGB-code? Geef dit op tijd aan ons door, zodat we uw overeenkomst hierop kunnen aanpassen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Huisarts Actueel

In deze nieuwsbrief delen we ieder kwartaal belangrijk én interessant nieuws voor u als huisarts. U kunt u op ieder moment aanmelden voor de nieuwsbrief.

 Heeft u vragen?

Neem dan contact op met uw zorginkoper of stel uw vraag via ons contactformulier. We helpen u graag verder.

 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • UMC Zorgverzekering
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam