Sneltraject MRI prostaatdiagnostiek bij Radboudumc

18-10-2019
Mannen met mogelijk prostaatkanker kunnen vanaf nu bij het Radboudumc terecht voor een sneltraject MRI prostaatdiagnostiek. Uw patiënt krijgt in maximaal twee weken nauwkeurig en patiëntvriendelijk onderzoek, een diagnose en een persoonlijk, multidisciplinair afgewogen behandeladvies.

Het gaat specifiek om diagnostiek bij mannen tussen de 50 en de 75 jaar bij wie u - als huisarts - voor het eerst een verhoogde PSA-waarde heeft vastgesteld en die nog niet eerder aanvullend diagnostisch onderzoek hebben gehad. Het traject is bedoeld voor patiënten met een geen of beperkte comorbiditeit en bij wie de behandeling van een eventueel gevonden prostaatcarcinoom van klinisch belang kan zijn. Binnen maximaal twee weken na de start van het diagnosetraject krijgt uw patiënt antwoord op de vraag of hij prostaatkanker heeft; een proces dat nu vaak nog maanden duurt.

Coöperatie VGZ omarmt dit initiatief dat goed aansluit bij onze visie op zinnige zorg. Wij bieden het RadboudUMC hierin dan ook alle ruimte, zodat deze werkwijze voor al onze verzekerden mogelijk wordt. 

Het nieuwe diagnosetraject

De belangrijkste vernieuwing in het traject is dat uw patiënt eerst een mp-MRI-scan (multiparametrisch) van de prostaat krijgt, in plaats van de gebruikelijke echogeleide prostaatpunctie (TRUS-biopsie). Met deze MRI-scan kan het prostaatweefsel nauwkeuriger worden beoordeeld, met als gevolg dat bij alle patiënten met een goede uitslag op de MRI geen biopten meer hoeven te worden genomen. Dat maakt de diagnose ook sneller en patiëntvriendelijker. Is bijvoorbeeld de mp-MRI van de prostaat zonder afwijkingen? Dan hoort uw patiënt dat op de dag van het onderzoek en wordt hij terugverwezen naar u. Daarbij is het advies om regelmatig (elke 6-12 maanden) het PSA te laten controleren en bij twijfel toch weer naar het Radboudumc te komen. Worden er echter wel afwijkingen vastgesteld op de MRI? Dan gebruiken we de MRI-beelden om gericht prostaatbiopten te nemen: nauwkeuriger en minder in aantal dan de gebruikelijke random-biopten. Binnen een week is bekend of er sprake is van kanker en zo ja, in welke gradatie. De onderzoeken om eventuele uitzaaiingen op te sporen zijn binnen uiterlijk twee weken afgerond. Het traject is ingericht volgens het ‘patiënt als partner’-principe. Op elk beslismoment tijdens en na de diagnose krijgen patiënten informatie die hen helpt zo veel mogelijk zelf hun keuzes te maken. Het Radboudumc Centrum voor Oncologie ondersteunt dit proces met digitale tools en een multidisciplinair afgewogen advies. Als prostaatkanker wordt ontdekt, wordt in overleg met de patiënt een behandelplan gemaakt. Daarbij beslist uw patiënt zelf hoe en in welk ziekenhuis hij behandeld wil worden. Ook behandeling in het Radboudumc is uiteraard mogelijk. 

Hoe kunt u verwijzen?

Voor het sneltraject prostaat diagnostiek kunt u uw patiënt verwijzen via Zorgdomein (Urologie > verhoogd PSA > combinatieafspraak sneltraject prostaatdiagnostiek). Let u erop dat dit sneltraject is ontwikkeld voor mannen tussen 50 en 75 met een verhoogde PSA-waarde, zonder verleden van prostaatkankerdiagnostiek en met een beperkte mate van comorbiditeit. Twijfelt u over de verwijzing? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie van het Radboudumc : (024) 361 38 03. Vóór de verwijzing moeten PSA-waarde en kreatinine onderzocht zijn.

Het streven is om elke patiënt binnen een week na uw doorverwijzing te kunnen ontvangen voor het eerste onderzoek. Als de behoefte echter groter blijkt dan verwacht, dan kan het zijn dat patiënten tijdelijk langer moeten wachten op hun eerste afspraak. 

Overige patiënten met verdenking prostaatcarcinoom, of mannen die een dergelijk snel traject niet prettig vinden, kunt u uiteraard ook verwijzen voor diagnostiek; dat traject blijft onveranderd. Dit kan op de gebruikelijke manier via Zorgdomein (Urologie > verhoogd PSA > verwijsafspraak (verdenking) prostaatkanker en vervolgonderzoek en/of behandeling).
  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam