Doet u mee aan de pilot MijnPraktijk.nl voor digitale slimme triage?

10-07-2025

De druk op huisartspraktijken groeit. Daarom zetten we samen met Buurtdokters in op een pilot met MijnPraktijk.nl. MijnPraktijk.nl helpt bij het stroomlijnen en uniformeren van de zorgvraag binnen de praktijk, door middel van slimme triage. Na een succesvolle start van de eerste fase breiden we de kopgroep van de pilot uit. We zoeken 15-20 extra praktijken die willen starten met deze innovatieve zorglogistieke oplossing. U kunt zich hier nu voor aanmelden en al in oktober 2025 of januari 2026 starten. Voor deelname krijgt u ondersteuning en compensatie. 

Digitale slimme triage van MijnPraktijk.nl

MijnPraktijk.nl biedt software die helpt om de zorgvraag binnen de huisartspraktijk te stroomlijnen en de triage 100% te uniformeren. De slimme triage leidt tot onder andere een zelfzorgadvies, e-consult of een afspraak. De triage bij het maken van een online afspraak zorgt ervoor dat de patiënt direct bij het juiste loket komt. De software is beschikbaar in het patiëntportaal en in de telefonie. Het platform is ook inzetbaar voor praktijkoverstijgende samenwerking. Bijvoorbeeld door specifieke laag complexe, laag urgente zorgvragen te laten beantwoorden door een (regionale) flexibele schil.

Geen enkele praktijk is hetzelfde. Daarom kunt u de triage configureren naar eigen werkafspraken. Goede software alleen is niet genoeg. Het is belangrijk om de zorgprocessen anders te organiseren. Buurtdokters ondersteunt hierin en geeft spiegelinformatie over de verschillende triage-instellingen van andere praktijken, ter lering en inspiratie voor andere praktijken.  

Kopgroep voor belangrijke inzichten

We zijn een nieuwe kopgroep met MijnPraktijk.nl gestart, omdat we bij eerdere onderzoeken hebben gemerkt dat het stapelen en toevoegen van digitale oplossingen niet altijd de resultaten oplevert die worden verwacht. Digitale tools moeten er niet bij komen, maar in plaats van andere oplossingen worden ingezet. Dat betekent dat er een geïntegreerde oplossing nodig is die inzet op een eenduidig proces voor alle zorgvragen en achterliggende werkwijze. MijnPraktijk.nl biedt zo'n geïntegreerde oplossing. Met een kopgroep van geïnteresseerde praktijken en betrokken RHO’s willen we gezamenlijk leren op welke manier MijnPraktijk.nl bijdraagt aan een efficiënte bedrijfsvoering. Samen met de kopgroep willen we verder onderzoeken hoe deze slimme werkwijze met ondersteunende software bijdraagt aan verbeterde zorgprocessen met minder druk op de praktijk én wat er nodig is om dit succesvol te doen. De inbreng van patiënt en zorgverlener is daarbij essentieel.  

Opzet en verwachtingen van de pilot

Er kunnen 15-20 praktijken deelnemen aan de pilot. Deze praktijken ontvangen een vergoeding voor de inzet en bijdrage aan de kopgroep. Daarnaast kan de praktijk voor de implementatie en het gebruik van de software aanspraak maken op de vergoedingen 'Service en Bereikbaarheid' en 'Slimme triage'. Ook faciliteren we een uitgebreide monitoring en rapportage om zowel kwalitatieve als kwantitatieve resultaten in beeld te brengen. MijnPraktijk.nl brengt het eerste half jaar geen kosten in rekening voor de software om eventuele dubbele kosten van een huidig patiëntportaal te voorkomen.  

Van de deelnemende praktijken verwachten wij onder andere:  

  • Commitment op nastreven van de samen opgestelde doelen en de verandering in werkwijze
  • Geen interferentie met andere gelijksoortige initiatieven
  • Actieve deelname in de kopgroep
  • Aandacht voor monitoring en rapportage van ervaringen en bevindingen

Voordat de aanmelding definitief is, delen we de opzet van het onderzoek en benodigde data met geïnteresseerde praktijken. Zo kunnen we definitief bepalen of deelname aan de kopgroep passend en mogelijk is.  

Wat verder belangrijk is om te weten:

  • Praktijken die kunnen deelnemen, maken gebruik van een van de volgende HIS’en: TetraHIS, Sanday of OmniHIS.
  • Wilt u snel starten in fase 1? Meld u dan uiterlijk 1 september aan. De implementatie loopt t/m oktober.
  • Wilt u liever starten in fase 2? Meld u dan uiterlijk 1 november aan. De implementatie loopt t/m december.
  • De pilot loopt door t/m 1 juni 2027.
  • Er kunnen 15-20 praktijken deelnemen.
  • Voor fase 2 van de pilot geven we de voorkeur aan uitbreiding binnen twee á drie nader te bepalen regio’s, om ook de praktijkoverstijgende effecten te kunnen onderzoeken. Ook praktijken buiten deze regio’s zijn ook van harte welkom om hun interesse kenbaar te maken.   

Interesse of vragen?

Dan kunt u contact opnemen met Anneke van MijnPraktijk of met zorginkoop van VGZ. We hebben onder andere meer informatie beschikbaar over de onderzoeksopzet en criteria om deel te nemen.  

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam