Inkoopbeleid

Samen met u werken we aan een sterke, toekomstbestendige eerstelijn die gericht is op zinnige zorg. Ons uitgangspunt is dat de klant regie voert over de eigen gezondheid en zorg. Op deze pagina leest u wat dat betekent voor het inkoopbeleid en hoe wij de inkoop organiseren.

Hoofdpunten van het inkoopbeleid 2022

De huisarts is een centrale spil in de zorg. De gecombineerde rol van vertrouwenspersoon, generalist, gids en poortwachter is van grote waarde in de Nederlandse gezondheidszorg. Het is van groot belang dat al onze leden toegang hebben tot goede eerstelijnszorg, nu en in de toekomst. De beschik-baarheid van huisartsenzorg komt echter meer en meer onder druk te staan. We zien het als onze verantwoordelijkheid om met de huisarts en andere samenwerkingspartners tot oplossingen te komen die bijdragen aan de continuïteit van zorg.

De hoofdpunten van ons inkoopbeleid zijn:

 • Continuïteit van zorg
 • Digitalisering
 • Ouderenzorg

Meer over deze hoofdpunten en onze inkoopcriteria ziet u in onderstaande video en leest u in ons inkoopbeleid.

Zinnige zorg: betere zorg voor de patiënt, tegen lagere kosten

Zinnige zorg is volgens ons zorg die beter is voor de patiënt tegen lagere kosten – mede dankzij en altijd samen met u als huisarts. Wij geloven in zinnige zorg. Want de zorg in Nederland is één van de beste van de wereld, maar goede zorg moet ook in de toekomst betaalbaar blijven.

Wij geloven dat dat kan door samen met u te werken aan zinnige zorg. U weet immers als geen ander wat beter is voor de patiënt en waar kosten bespaard kunnen worden. Wij geloven dat onze focus op betaalbaarheid niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van zorg. Sterker nog: kwaliteit en kostenbeheersing kunnen elkaar versterken en de toegankelijkheid van de zorg ook op de lange termijn behouden. Steeds meer zorgaanbieders leren ons wat goede voorbeelden van zinnige zorg zijn. Oftewel: good practices. Bewezen succesvolle voorbeelden van goede zorg voor de patiënt, tegen lagere kosten. Lees hier meer over zinnige zorg en good practices.

Benieuwd naar praktijkvoorbeelden van zinnige zorg?
Samen met u werken we aan zinnige zorg! 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Staat uw vraag over het inkoopbeleid er niet tussen? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!

 • Waar kan ik mijn inhoudelijke vraag over het inkoopbeleid het beste stellen?

  Uw inhoudelijke vragen over het inkoopbeleid en over zorginkoop stelt u aan uw regionale zorginkoper of via e-mail aan zorginkoopintegralezorg@vgz.nl.

 • Wat is een voorbeeld van een good practice in de huisartsenzorg?

  Een voorbeeld van een good practice in de Huisartsenzorg is het terugverwijzen van hart- en vaatpatiënten van de tweede- naar de eerstelijn en het meekijkconsult. Medisch specialisten voor cardiologie, nefrologie, kno, pulmonologie, dermatologie en oogheelkunde kijken mee met de huisarts als deze twijfelt over doorverwijzing.

  Hierdoor hoeft een huisarts de patiënt vaak niet meer door te verwijzen naar het ziekenhuis. De implementatie van deze good practice in uw regio vindt plaats als wij ook een afspraak met aanbieders in de tweedelijn kunnen maken over de besparing.

 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • Placeholder Image
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam