Voorkeursbeleid hormoonspiraal Levosert per 1 januari 2023

04-11-2022
Vanaf 1 januari gaan we een voorkeursbeleid voeren op het hormoonspiraal Levosert. Om ervoor te zorgen dat u zich hierop tijdig kunt voorbereiden, leest u hieronder aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert. 

Eerdere aankondiging van het voorkeursbeleid

Eerder dit jaar hebben we aangekondigd dat we per 1 augustus een voorkeursbeleid zouden gaan voeren op het hormoonspiraal Levosert. We ontvingen toen veel signalen van huisartsen dat zij nog niet bekend waren met Levosert en onvoldoende tijd hadden om zich hierop voor te bereiden. Met begrip voor deze signalen hebben wij het voorkeursbeleid toen tijdelijk opgeschort. 

Nieuwe aankondiging voor 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 gaan we Levosert weer aanwijzen als preferente hormoonspiraal. De reden hiervoor is het verlagen van de zorgkosten, terwijl de kwaliteit en veiligheid van zorg gelijkwaardig blijven. Om ervoor te zorgen dat u zich tijdig kunt voorbereiden op dit voorkeursbeleid, bieden we u aanvullende informatie over het hormoonspiraal Levosert aan.

Voorkeursbeleid voor goede, betaalbare zorg

We voeren een voorkeursbeleid op medicijnen om kwalitatief goede zorg betaalbaar te houden, nu en in de toekomst. Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. Deze werken hetzelfde en hebben hetzelfde kwaliteitsniveau, maar verschillen soms erg in prijs. Wij vergoeden dan de meest kostenefficiënte variant, om zo de kosten voor farmaceutische zorg beheersbaar te houden. Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland goedgekeurd en toegelaten door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en zijn opgenomen in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS).

Wat betekent dit voorkeursbeleid voor u?

Als huisarts blijft u voorschrijven op de werkzame stof van de hormoonspiraal. Hierin verandert niets. De apotheker levert vervolgens voor onze verzekerden het preferente hormoonspiraal Levosert af. Wij adviseren u om u voor te bereiden op het werken met de hormoonspiraal Levosert. Aanvullende informatie en instructies over Levosert vindt u hieronder. Levosert wordt voor patiënten vanaf 1 januari 2023 volledig vergoed en wordt vrijgesteld van het eigen risico. 

Meer informatie en instructies van Levosert

Door de reacties van huisartsen begrijpen we dat de omzetting van Mirena naar Levosert als voorkeursmiddel vragen oproept. Om u zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen helpen we u graag verder. 

Meer informatie en instructies over de werking en plaatsing van Levosert vindt u hier: 

U kunt daarnaast contact opnemen met de leverancier Gedeon Richter via telefoonnummer +32 3 302 04 63 of e-mailadres info.benelux@gedeonrichter.eu voor:

 • Medische vragen over het product of over de toediening ervan
 • Een demo-pakket (Levosert Demo IUD demo inserter pad)
 • Een hands-on training verzorgd door een persoon van de medische dienst

Heeft u nog vragen aan ons?

Mogelijk vindt u op onze website de antwoorden op uw vragen over het voorkeursbeleid of over de keuzes die we maken bij het inkopen van farmaceutische zorg. Heeft u toch nog een vraag over dit voorkeursbeleid? Stel deze dan via ons contactformulier

 • Logo VGZ
 • Logo Bewuzt
 • Logo IZA
 • Logo VGZ voor de Zorg
 • Logo Unive
 • UMC Zorgverzekering
 • Logo Zekur
 • Logo Zorgzaam