Terugroepactie aantal bloeddrukmedicijnen losartan, valsartan en irbesartan

16-07-2021
Op 13 juli jl. zijn wij verrast door de terugroepactie vanuit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor een aantal batches van losartan, valsartan en irbesartan. De IGJ en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben besloten partijen terug te roepen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Wij begrijpen dat dit vervelend is voor uw apotheek en medewerkers en dat dit leidt tot extra werk.

Waarom worden deze geneesmiddelen teruggeroepen?

Aanleiding voor deze actie is dat er partijen op de markt zijn getest op de onzuiverheid azide. Bij overschrijding van de maximale dosering bestaat er een klein risico op kanker voor de gebruiker. De partijen die boven de limiet zijn, worden nu uit voorzorg van de markt gehaald omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen.

Wat betekent dit voor de apotheek?

Patiënten die losartan, valsartan of irbesartan gebruiken die niet voldoen, kunnen hun medicijnen zonder kosten omruilen bij hun apotheek. Apothekers nemen hierover contact op met gebruikers. De genoemde medicijnen zijn op patiëntniveau teruggeroepen. Wij verwachten daarom van apothekers dat zij de bloeddrukmedicatie conform de overeenkomst terug nemen en de declaratie crediteren. U kunt daaropvolgend een ander geneesmiddel afleveren en declareren. Op deze manier wordt de patiënt niet twee keer belast met eigen risico. De teruggekomen verpakkingen, inclusief aangebroken verpakkingen, kunt u – zonder patiëntgegevens – binnen 28 dagen retourneren naar uw groothandel via de u bekende retourregeling.

Om welke medicijncharges gaat het?

De getroffen medicijnverpakkingen zijn te controleren in deze lijst. Gebruikers kunnen ook zelf controleren of ze een medicijn in huis hebben dat moet worden omgeruild. Er zijn twee voorkeursgeneesmiddelen die geraakt worden in het preferentiebeleid van VGZ, dat betreffen de volgende geneesmiddelen en charges:

Productnaam Registratienummer ZI-nummer Charge Vervaldatum
Kaliumlosartan/Hydrochlorothiazide Aurobindo 100/12,5 mg, 90 filmomh tabl RVG 105984 16308506 OH1018007-A aug-2021
Irbesartan Sun tab 75mg 7X14b RVG 101336 16967488 AB84821 aug-2023

Wij hopen dat het een klein aantal patiënten betreft. Indien u nog aanvullende vragen of opmerkingen heeft, stel die dan gerust via zorginkoop.farmacie@vgz.nl.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam