Terugblik op een interactieve en inspirerende apothekersbijeenkomst
Apothekers en apotheekhouders gingen op 17 april met ons in gesprek tijdens de apothekersbijeenkomst. We lichtten ons inkoopbeleid 2026 toe én gingen samen in op onze visie op de toekomst van het farmaceutisch landschap: een landschap waarin de apotheker een sleutelrol kan vervullen in het versterken van de eerstelijnszorg.
Open dialoog over standpunten, dilemma's en visie
Bart Verhulst, directeur Zorginkoop & Transformatie, trapte de bijeenkomst af met een pleidooi voor begrip en aandacht voor elkaars standpunten en dilemma’s. Zorgen dat de zorg toegankelijk blijft, is namelijk een opgave waar we iedereen voor nodig hebben.
Soms ontstaat er een spanningsveld. Bijvoorbeeld wanneer wij als zorgverzekeraar enerzijds de kosten voor zorg – en daarmee de premie voor onze leden – zo laag mogelijk willen houden, en de apotheker anderzijds keuzevrijheid wil behouden voor hun patiënten. Wij voeren intern en extern het gesprek wat we daaraan kunnen doen. Bart deed ook de oproep aan de apothekers om de verbinding op te zoeken. Er zijn zeker zaken waar we verschillend naar kijken, maar er zijn meer zaken waarin we elkaar vinden.
Visie farmaceutisch landschap 2030
Thom Dee, senior zorginkoper, nam de aanwezigen mee in de visie op het farmaceutisch landschap 2030, de initiatieven in 2025 en 2026 en de wijzigingen in het inkoopbeleid 2026 ten opzichte van 2025. De druk op de eerstelijnszorg zal de komende jaren toenemen. Om te voorkomen dat de druk op de eerstelijn te hoog wordt, zoeken we partijen met wie we het landschap rondom de patiënt op een andere manier kunnen organiseren. Een voorbeeld hiervan zijn apothekers met meer nadruk op de zorgrol dan op de logistieke rol. Pilots moeten uit gaan wijzen wat waar en onder welke omstandigheden werkt.
Thom vertelde ook over het doel van de regiobijeenkomsten die we gaan organiseren: laagdrempelige dialoogsessies met apothekers om input op te halen en knelpunten te bespreken. Zodat we samen met apothekersorganisaties en individuele apothekers kunnen optrekken en toekomstbestendige initiatieven kunnen starten. Er ontstond een goede interactie door de vragen en opmerkingen vanuit de aanwezigen.
Eerste resultaten onderzoek onder verzekerden
Tot slot presenteerde propositiemanager Stasiu Teunissen de eerste resultaten van ons onderzoek onder Nederlandse verzekerden. Hoe kijken zij aan tegen de gewenste veranderingen? Waar liggen kansen, behoeften, pijnpunten? En hoe ziet de optimale patiëntervaring eruit in het toekomstig farmaceutisch landschap? Dit leidde tot een prikkelend gesprek met de aanwezige apothekers en vertegenwoordigers van apotheekcollectieven: over kansen, zorgen en gedeelde ambities. Zodra het rapport definitief is, zullen we dit delen met de apothekers en apotheekcollectieven.
We blijven in gesprek
Een geslaagde bijeenkomst vol interactie, inspiratie en een opmars naar het farmaceutisch landschap in 2030 waarin we met elkaar van betekenis zijn. In de komende weken organiseren we in navolging hierop een aantal regiobijeenkomsten om nog meer input op te halen en met elkaar het gesprek te voeren. Deze bijeenkomsten organiseren we in samenwerking met regionale apothekersorganisaties, zij nodigen hun leden uit voor de bijeenkomsten. De eerste twee regiobijeenkomsten zijn inmiddels gepland:
- Donderdag 22 mei in de regio Noord-Limburg i.s.m. de Limburgse Apothekers Coöperatie (LAPCO)
- Woensdag 25 juni in Breda i.s.m. Coöperatieve Apothekersvereniging Midden- en West-Brabant (CAMWB)
Uw input op de basisovereenkomst Farmaceutische zorg is welkom
We nodigen u graag uit om samen met ons na te denken over de inhoud van onze basisovereenkomst Farmaceutische zorg 2026. Hoe u uw input voor de zorgovereenkomst Farmaceutische Zorg 2026 kunt geven, leest u in dit nieuwsbericht. U kunt nog tot 30 mei uw input aanleveren.