Risdiplam en Odevixibat worden per 1 juli met machtiging vergoed onder bepaalde voorwaarden

21-07-2023

Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd om per 1 juli zowel Risdiplam als Odevixibat te vergoeden vanuit de basisverzekering. Sinds 1 juli kan hier daarom aanspraak op gemaakt worden. Hier zijn wel specifieke voorwaarden aan verbonden. De geneesmiddelen zijn volgens de Z-Index in de G-standaard geplaatst in bijlage 2, groep 4. We hebben een machtigingsvereiste ingesteld voor deze geneesmiddelen om vooraf duidelijkheid te bieden over de vergoeding.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Sinds 1 juli kan er onder bepaalde voorwaarden aanspraak gemaakt worden op een vergoeding voor de geneesmiddelen Risdiplam en Odevixibat. Deze geneesmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Machtigingsvereiste voor uitgifte Risdiplam en Odevixibat

Onze verzekerden hebben van ons een machtiging nodig om aanspraak te maken op Risdiplam of Odevixibat. We hebben hiervoor gekozen omdat er sinds kort pas aanspraak gemaakt kan worden op deze geneesmiddelen en hier specifieke voorwaarden voor gelden. Met een machtigingsvereiste zorgen we voor meer duidelijkheid vooraf. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat tijdens een controle pas blijkt dat er niet voldaan wordt aan de specifieke landelijke voorwaarden,  en de betrokken apotheker het uitgekeerde bedrag aan ons moet terugbetalen

Machtiging aanvragen

U vraagt voor beide geneesmiddelen een machtiging aan via het algemene aanvraagformulier. Hierbij levert u een ingevuld aanvraagformulier Toestemming farmaceutische zorg aan. De opties Risdiplam en Odevixibat worden zo snel mogelijk aan het algemene aanvraagformulier toegevoegd. Tot die tijd kunt u uw machtigingsaanvragen indienen onder 'Overige geneesmiddelen'. Is uw machtigingsaanvraag goedgekeurd? Dan kunt u de geneesmiddelen bij ons declareren.

Specifieke landelijke voorwaarden

U vindt hier meer informatie over de landelijke voorwaarden voor aanspraak op vergoeding voor Risdiplam en Odevixibat.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam