
Inkoopbeleid
We streven naar toekomstbestendige farmaceutische zorg. Daarom besteden we aandacht aan de rol van de apotheker als medicatiespecialist en volwaardige zorgaanbieder, gepast gebruik van geneesmiddelen en kostenbeheersing.
Onze hoofdpunten
Farmaceutisch zorglandschap 2030
Zorg rondom de patiënt organiseren
Noodzaak taakherschikking en andere financiering
Apothekers als volwaardige zorgaanbieder
Efficiënte distributie van geneesmiddelen
Nieuwe, passende bedieningsmodellen

Zinnige zorg in de praktijk: Palliatieve kit
Bij palliatieve patiënten in de terminale fase kan een plotselinge verslechtering of een ander acuut probleem optreden. In dat geval moet direct geschakeld worden met huisarts en apotheek om alle zorg te kunnen leveren. Dit kost een wijkverpleegkundige onnodig veel kostbare tijd, want de benodigde zorg kan niet direct geleverd worden aan de patiënt. De palliatieve kit is een door de apotheek afgesloten box waarin zich benodigdheden bevinden om (acute) symptomen direct te behandelen. De kit wordt bij palliatieve patiënten in huis gezet op het moment dat deze in de terminale fase komt.
Belangrijke overkoepelende thema's
Om de transitie binnen de zorg te realiseren vinden wij naast de hoofdpunten ook overkoepelende thema's belangrijk. In ons inkoopbeleid houden we daarom rekening met de volgende thema's:

Duurzaamheid
De zorgsector heeft een groot aandeel in CO2-uitstoot, grondstofverbruik en afvalproductie in Nederland. We vinden het daarom belangrijk om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van het zorglandschap.

Digitalisering
Passende zorg betekent steeds vaker een mix van digitaal en fysiek aangeboden zorg, zoveel mogelijk gepersonaliseerd en op maat. Ons uitgangspunt is zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.

Arbeidsmarkt
Het personeelstekort in de zorg is een brede maatschappelijke uitdaging. Dit vraagt om radicale oplossingen. Daarom zoeken we samen met het zorgveld naar slimme innovaties om zorgpersoneel te ontlasten.