Wijziging inkoopbeleid 2023: Afschaffing machtigingsvereiste gecontracteerde GZSP-zorg in een groep

Vooraf geen toestemming meer nodig voor GZSP-zorg in een groep voor gecontracteerde zorgaanbieders per 1 januari 2023

05-10-2022

Op basis van gesprekken met zorgaanbieders GZSP en een inhoudelijke evaluatie hebben we besloten het machtigingsvereiste voor GZSP-zorg in een groep per 1 januari 2023 af te schaffen voor gecontracteerde zorgaanbieders. Dit betekent dat er vooraf geen toestemming meer nodig is voor de prestaties 1004 en 1005.

Vermindering administratieve last

De afgelopen jaren hebben we veel gesprekken gevoerd met zorgaanbieders in de GZSP. Hierin kwam naar voren dat het machtigingsvereiste zorgt voor een ongewenste administratieve last. Met het afschaffen van het machtigingsvereiste nemen we een deel van de administratieve last weg, zorgen we ervoor dat de zorg sneller verleend kan worden en wordt het behandelproces gemakkelijker. Zo houden zorgaanbieders meer tijd over voor de patiënt.

Wat betekent dit voor u als zorgaanbieder?

Het afschaffen van het machtigingsvereiste betekent dat gecontracteerde zorgaanbieders niet meer vooraf toestemming hoeven te vragen voor de prestaties 1004 ‘Zorg in een groep aan mensen met psychogeriatrische aandoeningen zoals dementie en aan mensen met complexe somatische aandoeningen’ en 1005 ‘Zorg in een groep aan lichamelijk gehandicapten/mensen met niet-aangeboren hersenletsel’ die na 1 januari 2023 starten. Met gecontracteerde zorgaanbieders hebben we namelijk in de overeenkomst al afspraken gemaakt over hoe we passende GZSP-zorg garanderen.

Voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders verandert er niets en blijft het machtigingsvereiste van toepassing. Met hen zijn er, door het ontbreken van een overeenkomst, namelijk geen aanvullende afspraken gemaakt over de juiste zorg op de juiste plek. Door het behouden van het machtigingsvereiste bij niet-gecontracteerde GZSP-zorg garanderen we dat al onze leden verzekerd zijn van passende zorg en zij vooraf duidelijkheid hebben over de vergoeding van de behandelingen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Heeft u nog vragen? Bekijk dan de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Laat het ons weten via het contactformulier, we helpen u graag verder.

Wijziging inkoopbeleid 2023

Deze wijziging staat opgenomen in ons inkoopbeleid ELV, GRZ en GZSP 2023 en is te vinden in het hoofdstuk ‘Wijzigingen/aanvullingen op het inkoopbeleid’.

  • Logo VGZ
  • Logo Bewuzt
  • Logo IZA
  • Logo VGZ voor de Zorg
  • Logo Unive
  • UMC Zorgverzekering
  • Logo Zekur
  • Logo Zorgzaam